Borçka’ya bağlı UNESCO'nun koruması altındaki Camili(Macahel)de yaşayan Melehat Gülbin, ürettiği ana arı ve balları satarak geçimini sağlıyor.

Saf Kafkas arı ırkının üretim ve gen merkezi Macahel Havzası'ndaki 6 köyden biri olan Camili'de yaşayan Gülbin, çocuk yaşlarda babasından öğrendiği arıcılığı 1999 yılından beri sürdürüyor.

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

TEMA Vakfı öncülüğünde başlatılan "Ana Arı Üretim" projesine başvurarak aldığı eğitimlerden sonra kendisine hibe edilen 15 kovanla arıcılığa başlayan Gülbin, 200 kovan arı ile yoluna devam ediyor.

arıcı anne ey13 (4)

Arıcılık sektöründe kadın girişimci olarak bölgede öne çıkan Gülbin, TEMA Vakfının öncülüğünde başlatılan “Ana Arı Üretim” projesiyle arıcılığa başladığını ifade ederek, “2000 bin yılından beri ana arı ve bal üretiyorum. 15 kovanla başladığım bu işte bugün 200 kovanın üzerinde arım, 500’de çiftleştirme kutum var. Ben okuyamadım çocuklarımı okutmak için, onlara maddi destek sağlamam gerekiyordu. Bu amaçla arıcılığa başladım. Arıcılıktan kazandığım parayla 2 oğlumu ve 1 kızımı okuttum.” dedi.

Coğrafi özellikleri nedeniyle bölgede üretilen balın çok kaliteli olduğunu vurgulayan Gülbin, “Kafkas arısının dili diğer arı ırklarına göre daha uzun. Bölgede bitki çeşitliliği endemik türler oldukça fazla. Kafkas arısı uzun diliyle çiçeğin özündeki balı daha rahat alıyor. Bundan dolayı da Macahel balı daha kaliteli güzel bir aromaya sahip oluyor. Bu yılda balımız Londra'da düzenlenen bir yarışmasında "Altın Bal" kalite ödülünü aldı. Bundan da gurur duyuyoruz. Macahel izole bölge olarak Kafkas arısının gen merkezi. Biz ana aralılarımızı özel bir kafese koyup yanına da 7 işçi arı yerleştirip özel kutularla müşterilerimize gönderiyoruz. Bu yıl 1200 ün üzerinde ana arı ürettik yılsonuna 1500’e çıkacaktır.” diye konuştu.

Haber: Gülşen MAKAR

arıcı anne ey13 (2)

Editör: GÜLŞEN MAKAR