2014 yılından beri arıcılık sektörü ile uğraştığını dile getiren Zafer Arslan, iş yerinde arı kovanı ve çerçeve imalatı yaptığını belirtti. Arıcılık dışında ekstra ahşaptan tablo ve hediyelik ürünler ürettiğini kaydetti.

Bahar ayında arıcıların varroa ile mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak arı ölümlerinin önüne geçilmesi için şu sözleri dile getirdi. “Arıcılar ilkbaharda varroa ile ilgili müdahale yapması lazım. Onun yanı sıra kovanın iç ve dış bakımını ve kovanı beslemeye almamız lazım. Herhangi bir hastalığa arıyı kaptırmayıp direncini arttırmalıyız. Genellikle varroa ile yeterince mücadele yapamadığımız için arı ölümleri oluyor. Bunun da önüne geçmek için varroa ile iyi bir şekilde mücadele etmemiz gerekiyor. Varroa dediğimiz arının üzerinde yetişen bittir. Biz bu biti arıdan ne kadar hızlı bir şekilde temizlersek arımız o kadar sağlıklı bir şekilde bal üretir.” 

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (5)

Arı kovanı imalatında ıhlamur ağacı kullandığını belirten Zafer Arslan“Çerçeveleme imalatı yaparken daha çok ıhlamur ağacını tercih ediyoruz. Ihlamur ağacı arılarımızın sevdiği bir ağaçtır. Karakovan arıcılığı da doğal olarak ıhlamur ağacı ile yapılmaktadır. Bal mumu bizim Borçka da ürettiğimiz, arıcılardan topladığımız bal mumu olarak baskı yapıyoruz” diye konuştu.

Artvin de Kafkas arı ırkının bulunması ile vatandaşın şanslı olduğunu belirten Arslan, ekonomiyi güçlendirmek için gençlerin bal üretimi yapması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi “Çok şanslıyız bizde bunu en iyi şekilde koruyup hızlı bir şekilde türetip ülkemizin dört bir yanına sağlıklı bir şekilde ana üretim olarak markalaştırıp milli sermayemize katmamız lazım. Ekonomiyi güçlendirip gençlerin hızlı bir şekilde bal üretimi, polen üretimi, arı üretimi yapıp yurt dışına ihraç edip katkı sağlamamız lazım” dedi.

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (2)

Zafer Arslan, kadın girişimcilerin var olduğunu ve arıcılık sektöründe de yer aldığını belirtti. Arıcılık mesleğinin kazanç sağlayacağını vurgulayarak vatandaşlara her evde üç petek olması konusunda tavsiyede bulundu. Arslan, “Arıcılık aslında hanımların yapabileceği bir iştir. Çünkü titizlik isteyen bir meslektir. Hanımlarında on parmağında ayrı maharetler olduğu için arı bakımlarını daha titiz bir şekilde yapıyorlar. Borçka halkına şu konuda tavsiye verebilirim her evde en az üç peteğin olmasını istiyorum. Çünkü bu yörede bal oluyor ve bal artık bizim ihtiyacımızdır. Hiçbir kayıp oluşmaz yıllık en fazla 500 TL bir masraf olur bakımı. Onun dışında artı getirecek bir meslektir.” ifadelerine yer verdi.

Gülşen MAKAR

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (1)

Öğrencilere Çini Sanatı Tanıtıldı Öğrencilere Çini Sanatı Tanıtıldı

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (4)

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (2)

Arıcıların Varroa İle Mücadelesi (6)

Editör: Editör Masası