Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday  Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday 


Ticaret Sicil Müdürü Yaşar Kars Coğrafi işaret hakkında bilgi vererek Artvin’in coğrafi işaretli ürünleri hakkında açıklamada bulundu.
Ticaret Sicil Müdürü Yaşar Kars, Artvin ekonomisi, Markalaşma ve coğrafi işaret konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kars, Artvin’in ekonomik anlamda gelişmesi için bazı dinamiklerini kullanıp Markalaşma ve coğrafi işaret gibi konularda çalışmaları artırıp çoğaltması gerektiğini belirtti.
Artvin genelinde tescilli 5 ürün olduğunu söyleyen Kars, bu sayının artırılmasının Artvin’e ekstra katkı sağlayacağını ifade etti.
Yaşar Kars, “Coğrafi işaret nedir kısaca bahsedeyim, coğrafi işaret belli bir alanda belli bir niteliği, belli bir kökeni, bir hikâyesi olan, belli bir yöreye ait olan ürünün tescillenmesidir. Bu sadece gıda değildir baston da olabilir, bir yöreye ait başka bir üründe olabilir bunların tescillenmesidir. Bunun üç çeşidi var bir tanesi menşei adı, mahreç işareti bir diğeri de geleneksel ürün adı diye geçiyor. Artvin genelinde 5 ürün var tescilli olarak, bunlar çalışmalarla attırılabilir, bu bağlamda Hopa Hamsili Ekmeği, Hopa Laz Böreği, bunlar da yeni tescillendi. Artvin ilk menşei adını Hatila balı ile aldı. Bu en azından bir başlangıçtır, Artvin’de böyle özel yerler var tescillenecektir gün geçtikçe. Mahreç işareti dediğimiz şeyde belli bir bölgede üretilen ama aynı standartlara, niteliklere sahip ürünü başka bir yerde de üretebilmektir” dedi.
“Üretim Varlıklarımızı Harekete Geçirmeliyiz”
Üretim varlıklarımızı harekete geçirerek dışarı gönderilen nakit girdinin geri kazanılabileceğini ifade eden Kars, “İlerleyen zamanlarda satış yaparken belli kıstasları olacak, herkes dükkânına ben Hatila balı aldım satıyorum diyemeyecek. Herkes o menşei adının gerekleri nedir ilgili sitede bulup, öğrenebilir. AÇÜ, ARTSO, Artvin belediye başkanlığı, Tarım il Müdürlüğü ve Kooperatif bunlardan en az üçü denetlemeye çıkacak zaman zaman, satış konusunda da belli bir nitelik kazandıracak. Eğer bu işi sahiplenir, layığı ile yaparsanız değerlenir, şu an hazinenin üstünde oturuyorsunuz diyorum. Bu gün Artvin’de 80 civarı ulusal zincir market var il genelinde, her yıl 8,9 milyon lira nakit girdi, baktığımız zaman günlük cirosu 25, 30 bin lira diyelim bunu aya, yıla vurduğumuz zaman toplam değere kattığımız zaman böyle bir rakam çıkıyor önümüze ki, E-ticaret ve zincir mağazalar dahil değil. Bunu biz nasıl durduracağız, üretim varlıklarımızı harekete geçirmek, benim düşüncem bu yönde. Artvin’de tarım il müdürlüğü verilerine göre bin ton bal üretiliyor, yıllık yüz milyon liranın üstünde bal üretim sektöründe dönen para var. Kaliteli 1 kavanoz kestane balı 200, 250 liradan aşağı yok, bilinen çiçek balları 200 lira civarında, bu bin tonu 3 bin tona çıkardığımız zaman bu rakamlarda artacak, üretime yansıyacak ve dışarıdan da bir girdi sağlamış olacağız, tek bir ürünle. Artvin’de 6 bin tona yakın fındık üretiliyor, niye bir Borçka paketli fındığımız yok veya Arhavi’nin, bunların artması lazım ki dışarıya gönderdiğimiz nakit girdiyi biraz geri getirelim” diye konuştu.
Hatice Diler

Editör: Haber Merkezi