Başkan Erdem'e ziyaret Başkan Erdem'e ziyaret

Artvin’in lezzet tescilli ‘Butko’ zeytini hasadının başlamasıyla birlikte tezgâhlardaki yerini de aldı.

Çoruh Nehrinin vadisinde yetişen zeytinler ilkel yöntemlerle toplanarak vatandaşın sofrasına ulaştırılıyor.

Ballıüzüm Köyünde yaşayan zeytin üreticisi Meryem Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaliteye göre fiyatının uygun olduğunu fakat vatandaşta alım gücü olmadığı için fazla satış yapılamadığını söyledi.

ZEYTİN ka15 (1)

Artan maliyetlerin fiyata yansıdığını ifade eden Özer, “Fiyat olarak bu sene bayağı pahalı. Geçen yıl 50-60 liraya sattığım zeytini şu an 130-150 liraya satacağım çünkü maliyeti anca kurtarıyor. İşçi çalıştırmıyorum çalıştıracak olsam daha pahalıya satmak zorunda kalırdım ve benim üretici olarak hiçbir kazancım olmazdı. Artan akaryakıt fiyatlarından dolayı biz de pahalıya satmak zorunda kalıyoruz. Akaryakıttan dolayı her ürüne zam geldiği için bizim üretim aşamasında ettiğimiz masraf da artıyor. Bu da doğal olarak fiyata yansıyor.” şeklinde konuştu.

Zeytin çeşitlerinden bahseden Özer,  Butko zeytininin özelliklerini anlatarak, “Sati ve Butko zeytinlerimiz var. Butko zeytini kavurmalıktır. Kuru salamurası yapılıyor. Butko zeytini çok yağlı olur. Kıraç yerde yetişiyor yani güneşi çok görüyor bu da zeytini yağlı yapıyor. Kendi lezzeti yanından geliyor. Sati zeytinini tuzlayıp kuru salamura yaparsanız sıcak yerde saklamadığınız sürece 1 yıl boyunca tazeliğini korur. Butko zeytini öyle değil hemen tüketmek lazım yağlı olduğu için. Bunun yanında bir de kırmızı zeytinimiz var. Onu da salamura yaparız. Biraz daha kuru olur” dedi.

Zeytin toplamanın meşakkatinden bahseden Özer, “Merdiven ile ağaçlara çıkarak topluyoruz. Oldukça zorlu bir işlemdir. Kasım’da zeytin toplamaya başlıyoruz Ocak ayına kadar devam ediyor toplama işlemlerimiz. Bu soğukta onları toplamak bizi oldukça yoruyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz maalesef. Vatandaşın alım gücü olmadığı için mecburen düşük fiyata satıyoruz. Bence zeytinin kilosu 70 liradan az olmamalı. Vatandaştan talep fazla yok idare etmeye çalışıyoruz. Önceki yıllara göre satışımız oldukça düştü. Geçen yıl 10 kilogram alan kişi bu yıl 2 kilograma düşürdü” diye konuştu.

ZEYTİN ka15 (3)

Zeytin hasadını tamamladıktan sonra ağaçların bakımının yıl boyunca devam ettiğini aktaran Özer, “Budama işlemini yapacağız. Artık hasadımız bittiği için. Budama işlemini toplarken de yapabiliyoruz. Kuruyan dalları makasla kesiyoruz.  Şubat ayında ağaç diplerini yeniden düzenleyip hayvan gübresini vereceğiz. Çiçek açma döneminde küf oluyor o küfleri engellemek için ilaç kullanıyoruz. Yılın 12 ayı ağaçlarımızla ilgilenmemiz gerekiyor. Hasadımızı aldık bir de seneye ağacın yanına uğrarız gibi bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: EMİNE OCAKÇI