Toprağın PH değerlerini düşürerek asitlik oranını arttıran gübre, insan sağlığını tehdit ediyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, son yıllarda kullanımı azalsa da bazı kesimlerde kullanılan gübrelemeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çaylık alandaki toprağın asidinin yükselmesinin birinci nedeninin gübreleme olduğunun altını çizen Tüfekçioğlu, vatandaşın toprak asidini arttıran ve çevredeki bitkilere zarar veren amonyum sülfat içeren gübreden vazgeçmeye başladığını söyledi.

çay gübre (1)

Başkan Erdem'e ziyaret Başkan Erdem'e ziyaret

Yapılan incelemelerde toprak asidinin düştüğünü gördüklerini ifade eden Tüfekçioğlu, “Çaylık alanlardaki meyve ağaçları da kuruma başladı. 21 azot dediğimiz asit etkili gübreydi. Ayrıca çayın kendisi de asitli bir bitki. Özellikle yaprakları ayrıştığı zaman toprak asitliğini arttırıyor. PH toprak asitliği  5,5’den 3.5’e düştü. Bu da yaklaşık asidi oluşturan hidrojende 100 kat artış söz konusu. Bu hem çaylık içerisinde yetiştirilen sebze meyve açısından da, sağlık açısından da sorun oluşturuyor. Aynı zamanda çay verimini ve diğer bitkilerin verimini etkileyen bir faktör. PH’nın düştüğü yerlerde tarım kireci ile asitliğin yükseltilmesi gerekiyor. Bu alanlarda vatandaşın toprak analizi yaptırarak tarım kireci uygulaması gerekiyor. Hem çay hem de sebze meyve verimi açısından bu önemli. Bir diğer faktör de yağış. Yağış toprağı asitleştiriyor.” dedi.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

çay gübre (4)

Editör: Editör Masası