Markalaşmaya önem veren Artvin Ticaret ve Sanayi Odası eğitim semineri düzenledi
Coğrafi işaretli ürün üreten, üretmeyi düşünen veya e-ticaretle pazarlamasını yapmak isteyenlere eğitim semineri düzenlendi.
Eğitim Programının açılış konuşmasını yapan Ticaret Odası Başkanı Seçkin Kurt, “ Coğrafi işaretli ürünlerimizin Ticarileştirme ve bu modelleri nasıl hayata geçirebiliriz bununla alakalı bilgilerimiz olacak. Markalaşma ve marka yöntemlerini bizleri anlatacaklar, markalaşmaya Artvin Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz çok önem veriyoruz. Çünkü uzun yıllardır damak tadına uygun, yöresel ürünlerimiz var ancak markalaşma noktasında biraz eksik kaldığımızı düşündüğüm için biliyorsunuz dışarıya çok göç veriyoruz, bu yüzden markalaşma çok önemli. Markayı hak eden ürünlerimiz var Artvin’de, tüm Türkiye'nin tüm dünyanın tanımasını gereken markayı sonuna kadar hak eden ürünlerimiz var, bunların tanınması lazım. Akabinde de Coğrafi işaretler ürünlerimizin dijital pazarlaması, e-ticaret Çalışmaları var. Bunlar da son dönemde Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturan bu sanal pazarlama yöntemi dediğimiz, 20 milyara yakın insanla Ticaret yapabiliriz bunu nasıl yapacağız, Bizler bunların öncülüğünü yapıp yeni bir pazar kurup bu ürünlerimizi tüm dünyaya nasıl satabiliriz bunun bilgilerini değerli hocalarımızla alacağız.” diye konuştu.
Kurt, “Artvin'de şu ana kadar kaç tane coğrafi işaret ürünümüz var, Hatila balımız var, Hopa Hamsili Ekmeğimiz, Puçuko yemeğimiz, Hopa Laz böreği ve Şavşat ketesi olarak tescillenen ürünlerimiz var. Burada bir şeyin altını çizmek istiyorum, coğrafi işaretleri aldıktan sonra, Sonrasında bu ürünlerimiz menşe ve mahreç olarak ikiye ayrılıyor. Şu an aldığımız işaretlerin bir tek Hatilla balı menşei adı altında coğrafi işaret almış diğerleri ise Mahreç adı altında. Menşe demek Ürünün bütün öz kaynaklarının belli bölgeden, buranın özellikleri kullanılarak yapılması ve ticarileştiği zaman, Üretimin tamamen bu bölgeden yapılması şartı eklenmiş. Arılar çalışıyor biz de balını yiyeceğiz inşallah bu açıdan çok önemli diğer ürünler ise en az bir tane üretim tesisinin bu bölgede olması lazım ama dışarıda da üretilebilir. Menşei adı altında alacağımız coğrafi işaretler çok daha önemli, Bunların tamamı çok kısa süreli bir tek Puçuko 5 yıl önce aldığımız bir üründü diğerlerini tamamen son bir, bir buçuk yıl içerisinde alınan coğrafi işaretler. Organik, geleneksel, bölgesel, kalkınmasına çok önemli katkılar sunacak coğrafi işaretli ürünler in Artvin'de olması anlamına geliyor. Bugün yaklaşık 4 ürüne daha başvurduk, Gorcola peynirlerimiz var, Artvin böreği olarak başvurduk, Artvin yatık dönerimiz var ve bir peynirimiz daha var. Artvin yatık döner adını aldığımız zaman, Artvin'de ya da üstünde Artvin yatık döneri ismi ile pazar alan bütün ürünlerin garantisi, bu ara bozdu Artvin'deki dönercilerde, etler kaçak geliyor herhalde çünkü hiçbirinin şu an tescili yok. Çok daha leziz bir şekilde misafirlerimize ikram ederken, dönerimiz herhalde şu anki ekonomik krizden payını aldı, dışarıdan daha ucuz gelen etlerden yapıldığı için biraz bozdu. Arkadaşlarla da görüştüm umarım Hemşin koynuna dönerler” ifadelerini kullandı.
“Astronomi Turizmin İçinde Yerel Lezzetler Çok Önemli”
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı yatırım destek koordinatörü Berna Kiriş Turna, “Başkanımızın da vurgu yaptığı üzere coğrafi işaretli ürünler katma değeri yükselten markalaşma çalışmalarıdır, tabii ki sadece ismi değil ticarileşmesi çok önemli, bu eğitim bize bu anlamda yol haritası çizecektir diye düşünüyorum. Kararlılıkla bu adımları izlersek ilimiz açısından Faydalı bir noktaya geleceğimize ilimiz açısından ümit ediyorum. Benim vurgu yapmak istediğim bir önemli husus da şu anda üzerinde çalıştığım gastronomi turizmi ile ilgili. Dünyada bu anlamda çok ciddi bir pazar payı var, katma değerli bir iş Tabii ki gastronomi turizmin içinde yerel lezzetler çok önemli, markalaşmış olanların da ayrı bir önemi var, bu alanda güçlü bir noktaya gelirsek ilimizde gastronomi Müzesi de resmi olarak açılacak.” şeklinde konuştu.
Aycan Koç

Emanetini Geri Aldı Emanetini Geri Aldı

Editör: Haber Merkezi