Borçka Devlet Hastanesinde İç Hastalıkları Bölümünde uzmanlık yapan Semih Con, diyabetin insülin yetmezliği, insülin direnci veya insülin yokluğuna bağlı olarak vücuttaki kan şeker yüksekliği olduğunu söyledi.

Diyabet hastaları belirtileri arasında; ağız kuruluğu, çok su içme, kilo kaybı, geçmeyen enfeksiyonlar olduğu bildirildi. Semih Con, diyabetten şüphelenildiği takdirde en yakın hastaneye gidip kan şekeri testi yapılması gerektiğini söyledi.

Vatandaşa diyabet tanısı konulması için kriterlerin var olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzamanı Semih Con, açlık ve kan şekerinin 126’nın üstünde olması ile şeker hastalığından şüphelenildiği bildirdi.

Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrılırken Tip 1 Diyabetin daha çok genç hastalarda ve ailesinde şeker hastalığı bulunanlarda ortaya çıktığını aktardı. Tip 2 diyabet ise genellikle kilolu hastalarda ve ileri yaşlarda kan şekeri yüksekliği ile ortaya çıktığını söyledi.

Diyabet hastalığında çeşitli komplikasyonların ortaya çıktığını vurgulayan Con, şeker düşüklüğüne bağlı komalar, retinopati, nefropati, nöropati, hipertansiyon ve kolestrol yükseklikleri olduğunu aktardı.

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Diyabet hastalarının tedavisinde şeker hapı ve insülin kullanıldığını dile getirerek egzersizler ve yaşam tarzı değişikliği ile insüline gerek duymadan şekeri önlemek gerektiğini söyledi.

 Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN