Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, kentteki arıcılık faaliyetleri ve geride bırakılan bal sezonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Bu yıl 700 rakımın altındaki bölgelerde bal verimi alamadıklarını aktaran Durmuş,

"Türkiye’nin göz bebeği Artvin Kafkas arısının gen merkezindeyiz. Bu ırk Türkiye’de Artvin ve Ardahan bölgesinde izole altına alınmıştır. Bu sene ürün anlamında çok berbat geçti, küresel ısınma ve hava şartları nedeniyle istenilen verimi maalesef alamadık. 700 rakımın altında bal alamadık ama 700 rakımının üstünde kısmen bal alabildik. Normalde 1100- 1200 ton bal almamız gerekirken bu sene 200-250 tan civarında bal elde edebildik açıkçası verim kötü geçti diyebiliriz ama biz arıcılar ümidimizi kesmedik. Seneye iyi olacak diye kendimizi avutuyoruz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arıcılara yaptığı desteklemeleri artırması gerektiğini söyleyen Durmuş, şunları kaydetti: “Hele bu coğrafyada özellikle Artvin ve Ardahan gibi gen merkezindeki arıcıların özellikle ayrı tutulmasını istiyoruz. Şöyle ki; Artvin ve Ardahan neden ayrı tutulsun derseniz, Adana’daki bir arıcı eğer bölgesinde bal yoksa arabasına arılarını koyuyor ve Erzurum’a ve Sivas’a kadar getirip balını alabiliyor ama bizim bölgemiz izole bölgesi olması sebebiyle bölgemizden dışarı çıkma şansımız yok. Bizim bölgemizde şayet bal varsa, arıcımızda da bal var demektir. Eğer doğada yoksa o sene arıcımızda da bal yok. Bu sebepten dolayı bizim bölgemize yapılacak olan desteklemelerin daha yüksek tutulması ve aynı zamanda arıcılarımıza teşvik verilmesi önemli. Bizim büyüklerimiz varya televizyonlarda konuşurlarken 'biz dünyanın ikinci arıcısıyız, irinci Çin ikinci Türkiye' deniyor. 'Arı var ise hayat var ve arı yoksa dört yıl sonra hayat yok' diyorlar ama bu konuda önlem alan yok ve tamamıyla bizim arıcılarımız kendi imkânlarıyla kendi önlemlerini alıyorlar. Biz Arıcılar Birliği olarak diyoruz ki; devletimizden iyi bir yatırım ve teşvik bekliyoruz ve arıcılık sürdürülebilir olsun. Şayet destekleme olmaz ise arıcılık yavaş yavaş ortadan kalkacak.”

Olumsuz Etkileri Süren Bir Faaliyettir.” Olumsuz Etkileri Süren Bir Faaliyettir.”

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN