Şavşat Halk Eğitimi Merkezinde üretilen el emeği ürünler Artvin Marka Ürünler Mağazasında satışa sunuluyor.

Şavşat’ta açılan Halk Eğitim Kurslarında satışa sunulan, ahşap, el örgüsü nakışlar, çanta gibi ürünlerin yanı sıra kilimler de örülüyor.

Kursiyerler ve usta öğreticilerin yaptığı el emeği ürünler Marka Ürünler Mağazasında da rafları süslüyor.

Fırınlarda hijyen denetimi ve gramaj kontrolü Fırınlarda hijyen denetimi ve gramaj kontrolü

Şavşat Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticilik yapan Gülinaz Dede, özellikle kilim dokumacılığında destek istediklerini söyledi.

Koyun yününden elde edilen iplikler doğal kök boya ile boyandıktan sonra geleneksel tezgahlarda ilmek ilmek örülüyor.

halı dokumacılığı (1)

Oldukça zahmetli olan kilim dokumacılığı çeşitli etnik desenlerle boyuta göre 1 hafta ile 2 ay gibi süreleri alabiliyor.

Kilimlerin satışının düşük olduğuna değinen Dede, “Önceden İŞKUR destekliydi kursumuz. Kursiyerler halıları örüyor ve bunun karşılığında para alıyorlardı. Şimdi o destek kalktı. Kursiyerler de maddi desteği olmayan işle zaman harcamak istemiyor. Maddi karşılığı olsa, halılarımızın satışı iyi olsa kursiyerlerimiz de hevesli olur bu işi yapmaya.” dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş gelenekler arasında kilim dokumacılığının yer aldığını kaydeden Dede, “Geleneğimizi yeni nesillere aktarmak oldukça önemli o yüzden kilim dokumacılığının unutulmaması gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmalar yapılmalı. 34 yıldır bu işi öğretiyorum her yıl 30’un üzerinde öğrenciye bu işi öğretiyorum. Kilimi dokuyacak yeterli insan var ancak piyasayı bulmamız gerekiyor. Halılarımızı beğenen çok ama maliyeti yüksek olduğu için fiyatı da pahalı oluyor fiyatını duyan almak istemiyor.” diye konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası