Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hatice Yılmaz, terzi eşine yardım etmek için çıraklıktan başladığı mesleği 35 yıldır usta olarak devam ettiriyor.

Vefat eden eşinin mesleğini devam ettiren Yılmaz, terzilik ile evinin geçimini sağlıyor.

Meslekte 3 çocuğunu da okutan Yılmaz, terziliğin yanında iç giyim ve nevresim takımları gibi tekstil ürünleri satarak ekonomisine katkıda bulunuyor.

Eşinin mesleğini yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Eşimi kaybettikten sonra mesleğini devam ettirmek istedim. Eşim çok iyi bir terziydi. İşçiliği mükemmeldi ben de onun mesleğini yürütmeye çalışıyorum. Şuan ekonomik krizden dolayı insanlar dikim yaptırmaktan çok tadilata yöneldi. Şimdilerde terzilikten çok tadilat yapar olduk.” dedi.

Terzilik mesleğinin eski ilgisini kaybettiğine değinen Yılmaz, çırak bulamadığını dile getirerek, “Terzilik önceden çok popüler bir meslekti. Şimdiki gençlerimizde sanata ilgi göstermiyor. Gençler zora da gelmiyor. Aileler de çocuklarını el bebek gül bebek yetiştiriyor. Herkes çocuğum okusun masa başında otursun istiyor. Ama bence sanat, zanaat çok farklı herkesin mesleğinin yanında bir zanaat öğrenmesi gerekir diye düşünüyorum. Ben terzilik yaptığım için gurur duyuyorum. Bugün bir eleman yetiştirecek olsam ne elemanda çalışma isteği oluyor ne den benim bir elemanı çalıştıracak maddi gücüm oluyor. İnsanlar geliyor bir iki gün çalışsalar hemen pes ediyorlar. Ben 62 yaşındayım sağlığım el verdikçe bu mesleği yapmaya devam edeceğim. Çünkü insanların bu mesleğe ihtiyacı var. En kaliteli mağazan bile ürün alsalar mutlaka bir terziye uğramaları gerekiyor. Paça boyu kol boyu yaptırmak için illaki bir terziye ihtiyaç duyuluyor. Terzilik çok güzel meslek ama ben çırak yetiştirmedikten sonra bu mesleği benden sonra devam ettiren olmadıktan sonra bu meslek kaybolup gidecek.” diye konuştu.

Terzilik ile 8 yıldır aile ekonomisine katkı sağlıyor Terzilik ile 8 yıldır aile ekonomisine katkı sağlıyor

Terzi dükkanını küçülterek tekstil ürünleri satmaya da başladığını ifade eden Yılmaz, “Geçim zorlaştığı için terziliğin yanında iç giyim, nevresim takımı gibi tekstil üzerine ürünler satmaya başladım.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, konuşmasında kadınların gücüne de vurgu yaparak, şunları söyledi: “Ben de önceden ev hanımıydım ama evde çok sıkılıyordum. Hep eşime yardım etme çocuklarıma örnek olma azmi vardı. Bu noktada eşimde destekçim oldu ve bir kadın olarak hayatımı idame ettirmeyi öğrendim. Tüm kadınların bunu yapabileceğine inanıyorum.”

Haber: Gülşen MAKAR

Editör: GÜLŞEN MAKAR