Şavşat’ta üretilen balların satışını yapan Esnaf Bilen Şimşek, ilçede farklı rakımlarda üretilen tüm ballarını müşterileri ile buluşturuyor.

Balların kalitesine ve doğallığına güvendiğini ifade eden Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, zirai ilaçlama fazla olamadığı için bunun balın kalitesine etki ettiğini kaydetti.

İşletmesine kurduğu bal çeşitleri standı hakkında bilgi veren Şimşek, “Şavşat’ın her köyünde muhakkak bal üreticisi var. Bu köylerdeki bal üreticilerinden numunelik bal istedik. Çünkü rakım farkı ve bitki çeşitliliği olan yerlerde bal aroması da farklı oluyor. İş yerimizde ilçemizde üretilen balları satıyoruz. Müşterinin isteğine uygun balları verebilmek için böyle bir uygulama yaptık. Standımızdaki balların tadına bakan müşteriler aromasını beğendiği balı almak istiyor. Bizler de o balın üreticisine ulaşıp balın satışını gerçekleştiriyoruz. Kavanozların arkasında köyün ismi üreticinin ismi, balın üretildiği rakım gibi bilgiler var. Kişi balı beğenirse üreticinin numarası da var oradan üreticiye direkt de ulaşabilir.” dedi.

Bölgede üretilen balların özelliklerine değinen Şimşek, “Şavşat’ın balı diğer ballara göre koyu renkli oluyor. Ağaç çiçeği ve kır çiçeği farklı olmasından kaynaklanıyor ve bu balın aromasını zenginleştiriyor. Yüksek rakıma çıktıkça balın rengi açılır rakım düştükçe balın rengi koyulaşır.” diye konuştu.

Bal  fiyatlarının geçen yıla oranla çok arttığını dile getiren Şimşek, “Piyasadaki ekonomideki dengesizlik bizi de olumsuz etkiledi. Bu da vatandaşın alım gücünü düşürdü. Uyguna satsak bizi kurtarmıyor, pahalı satsak vatandaş alamıyor, ortasını bulmaya çalışıyoruz. Şavşat balının fiyatı 700 liradan başlıyor. Yayla çiçek balımız 600 lira kestane deli balı da bin liradan satıyoruz. Petek balların kilosu da 700 lira.” ifadelerini kullandı.

Arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin yanı sıra, pekmez, Şavşat Korovası gibi yöresel ürünleri de sattığını söyleyen Şimşek, internetten satışın mevcut olduğunu belirterek, “Trendyol’da sayfamız var. Kargo ile Türkiye’nin her yerine gönderim sağlıyoruz. Şavşat Bal Evi ismiyle internet sayfamız ve diğer sosyal medya uygulamalarımızdan müşteriler bizlere ulaşabilirler.” şeklinde konuştu.

Müşterilerin balı özellikle alternatif tedavi amacıyla da kullandığını aktaran Şimşek, şunları söyledi:

19ff100c-91c5-43f7-8c4f-0be030c6b01e

Şavşat, sonbahar renkleriyle doğal fotoğraf stüdyosuna dönüştü Şavşat, sonbahar renkleriyle doğal fotoğraf stüdyosuna dönüştü

“Balı alternatif tedavi olarak kullanan müşterilerimiz var. Özellikle kış aylarında kestane balını çok satıyoruz. Bilinen çok faydası var kestane balının. Akciğerlere oldukça fazla faydası var. Kış aylarında daha çok akciğeri etkileyen hastalıklarda faydası olduğunu müşterilerimiz bizlere geri dönüş olarak iletiyorlar. Kestane balımızı da Borçka’dan temin ediyoruz. Şavşat Bal Macunu diye bir karışım da hazırlıyoruz. İçerisinde müşterinin seçtiği bal çeşidi polen, arısütü ve toz propolis karışımı yapıyoruz. Her birinin oranını belirleyerek bir kilo bal ile karıştırıyoruz. Çok güzel bir ürün çok da satıyoruz bundan. Kestane balı karışımı macununu 2 bin liradan çiçek balını bin 800 liradan satıyoruz. Bu karşımı günde bir kaşık aç karnına tüketilmesi oldukça sağlıklıdır.”

Artvin’in en sıcak gündemini gundemartvin.com sitesinden takip edebilirsiniz. “Haberiniz Olsun”

Emine OCAKÇI

Editör: EMİNE OCAKÇI