Serap AKYÜZ, 1987 Rize doğumlu. Eşi Can AKYÜZ ile 2006 yılında evlenip 2009 yılında Hopa’ya taşındı.
Deniz adında bir oğlu olan Serap Hanım Hiç tanımadığı kültürünü ve insanlarını bilmediği Hopa da, Öncelikle eşinden, ailesinden arkadaşlarından aldığı destek ile son aylarda güzel işler yapmaya başladı. Bizlerde ismet BAŞAR Gazeteleri olarak sizlere Bir kadının iş hayatına katılmasında örnek olarak gösterilen ve sanatsal bir meslek seçimi yapan Serap hanımı ve Pembe Vidayı tanıyalım.

“PEMBE VİDA” İSMİNİN HİKAYESİ NEDİR.
Pembe vida ismini ben buldum. İşin ne olduğunu simgelemesi için Atölye ve marangoz terimlerinden birini almaya karar verdim. Biraz da sosyal medya da araştırma yaptım. Vida ismin de karar aldım. Müşteri potansiyelim daha çok kadınlara hitap etmesi 2. İsmi seçmemde yardımcı oldu. Mor vida koymayı düşündüm ardından pembe vida diye dile gelince kulağa da hoş geldi. Duyanlarda beğendiler olumlu karşılandı Pembe Vida olmasına karar verdim. İçime sinen söylerken mutlu eden bir isim oldu.

BU İŞE BAŞLAMA HİKAYENİZ NEDİR.
Kosgep destekli olarak bu işe başladım. İnternet üzerinden kurslara katıldım ve belgemi aldım. Esnaf Sanatkar odasına kaydımı yaptırdım vergi numaramı aldım ve kurula girdim kurulun sonucu olumlu oldu istediğim makineleri aldım ve resmi olarak işe başladım.
Değişik bir şeyler yapmak insanların beğenilerini almak ve en önemlisi yaptığım işi kendimin beğenmesi ve karşısında bir fincan kahve içmek paha biçilemez. Bu iş benim hep hayalimdi. Arkadaşlarım makyaj malzemesi alırken ben darbeli matkap aldım. Hatta gün paralarımı toplayıp nalbura gider harcardım. Herhangi bir kursa gitmedim kendi el becerim olduğuna inanıyordum. İlk işlerim kendi evimdeki ürünlerim ile oldu. Müşterilerime fikir edinmek için evimden örnekler gösterdiğim oldu. Evimdeki ürünleri sürekli kendim tamir ettim boyadım. Ardından yakın çevreme arkadaşlarımın evinde tasarımlı dokunuşlara başladım gelen tepkiler ve benim hayalimİ gerçekleştirme isteğim üzerine bu yola başvurdum.

“PEMBE VİDA’DA” NE TARZ İŞLER YAPILIR.
Ana tema da tasarım dekoratiflik görsellik ve sanatsallık var. Pembe vida minicik bir atölyedir. Talaş kokusunun ve boya kokusunun olduğu bir dünyadır.
Genel olarak ahşap ürünlerde çalışmalar yapılır. Örneğin, eski bir gümüşlüğünüz vardır bizler bu gümüşlüğünüze yeniden hayat veriyoruz. Gelen ahşap dolaplarda kapak değişimi, ayak takımlarında değişiklik yapıyoruz, Macunluk yerlerine macun çekme, dekopaş yapma, boyama işleri, vernikleme işleri yapıyoruz. Bunun yani sıra atölye işleri de yapıyoruz raf, kitaplık dekoratif raflar tasarlanıp yapıyoruz. Müşteri isteklerine göre bize gelen ürünlere göre tercihlere zevklere göre farklı çalışmalarımız oluyor.
Müşterinin ne istediği benim için önemlidir. Çok sade birini de memnun edebilir, çok renkli görseli göze çarpmasını isteyen birini de memnun edebilirim. Önemli olan müşteriyi tanımam, zevkini anlamam ve karar vermede yardımcı olmam bu işin değişmez kuralıdır. Müşteri bazen karar vermede zorlanıyor ve ben bu durumda karar vermesine yardımcı olmam lazım. Müşteri ile iletişimin iyi olması gerekiyor ki yaptığım iş müşteri kadar beni de mutlu etsin.

YAPILAN İŞLEMLERİN SÜRESİ NE KADAR SÜRÜYOR
Vitrin takımımız vardı 3 parça 10 gün sürdü çalışması. Yapılan işlemlere göre süre değişiyor, bu işler sabır isteyen incelik isteyen işler olduğundan acelelik istemeyen işlerdir.

İŞLEYİŞ NASIL BAŞLIYOR.
Öncelikle çalışma yapılacak ürünün fotoğrafını istiyorum, eve gidiyor evde bakıyorum, yapılacak olan çalışma belirleniyor, ardından kendi aracımla adresten teslim alıp atölye ye getiriyorum ve çalışmalara başlıyorum. Yapılan her işlemi müşteriye anlatıyorum değişiklikler adım adım fotoğraflanıp müşteriye anlatıyorum kimi zaman telefonla kimi zamanda buraya geliyorlar. İşlem bittiği zaman tekrardan evlerine teslim ediyorum bu süreçte müşteri taşıma işleri ile uğraşmıyor.

HOPA AÇISINDAN BAKILINCA BU İŞ NASIL KARŞILANDI VE GENEL OLARAK TEPKİLER NASIL
Hopa da bir ilk olmanın gururunu taşıyorum. Atölyemin Mahalle arasında olması atölyenin dışarıdan renge renk görünmesi gelen geçen insanların merak edip sormalarına neden oldu. Atölyeye girdiklerinde bam başka bir dünyaya ya giriyorlar hayran ve meraklı gözlerle bakıyorlar bende onlara işleri anlatıyorum, onların meraklı soruları ben daha da heyecanlandırıyor. Ve bana geri dönüşleri de bir o kadar güzel oluyor. sonra iyi ki böyle bir iş yeri açmışsın eksikliğini biz hep hissederdik demeleri beni daha da mutlu etti. Kadınlarımızın ilgisi daha çok oluyor, bu işe girişmem den dolayı tebrik edenler çok oldu.
Eşim en başta bana destek verenlerden oldu ki pek bu konulara ilgisi olmamasına rağmen her zaman yanımda durdu. Oğlum deniz de aynı şekilde, pandemi nedeniyle okulların kapanması ile çok canı sıkılıyordu onun içinde aktife oldu bu süreci verimli geçirmemize destek sağladı atölyemiz. Pandemi nedeniyle bu süreçte yapmasaydın diyenler oldu maddi acıdan düşündüklerinde. Kadın olduğum için olumsuz konuşanlara kulak asmadım. Çünkü bu benim hayalimdi hayalimi de kimse olumsuz konuşup beni üzmesine izin vermedim ki kendime olan güvenim de bana en büyük desteğim oldu bu hayalden vazgeçmedim.
Pandemi koşullarına rağmen bu yoldan vazgeçmedim pişman da değilim. Mutlu olduğum yerde mutlu olduğum işi yapıyorum. Sanatımı yaşatıyorum. Ve bu sanatla insanları da mutlu ediyorum.
Eşimin toptan satış yaptığı Minibüs tarzı bir aracı var. Ürünleri almaya onunla gidiyorum. Minibüsle sürdüğümü görünce şaşıran “kocaman arabayı kadın sürüyor helal olsun” diyen oldu. sürerken görünce kafalarını çevirip şaşırarak bakıyorlar. Olumlu tepkilerle karşılaştım bu da bir kadın olarak daha bir guru veriyor bana.

KURS AÇMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUN ?
İlerleyen zamanlarda kurs açmayı düşünüyorum. Eğitim vermek için kendimi biraz daha geliştirmeyi planlıyorum. Belki daha sonra.

Esnaf ziyaretlerine devam ediyor Esnaf ziyaretlerine devam ediyor

SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI ?
Bir kadın olarak kadın isterse yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Hayal etmekten korkmasınlar, işe girişmekten kendilerini geliştirmekten korkmasınlar, olumsuz düşüncelere kulak asmasınlar.
Atölyemize herkesi bekliyorum her zaman demli bir çayım köpüklü bir kahvem vardır.
Artvin ilinin bütün ilçelerine hizmet veriyorum, sadece Hopa ile sınırlı değilim Yusufeli’nden Şavşat’a kadar herkesin evine güzel sanatsal dokunuşlarda bulunmak istiyorum.

Son olarak da bana her daim destek olan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, ne zaman arasam ellerinde fırçalarla yanımda oldular, tatlı dilleri ile el becerilileri ile yanımda oldular teşekkür ediyorum hepsine.
TEL:0541 768 83 86
Mail:[email protected]
Adres:Sundura Mah. Taşköprü Mevkii No:1 Hopa
HABER:EDA BAŞAR ÖZKAN

Editör: Haber Merkezi