Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalan 7 köyden biri olan Meşecik köyü yeni yerleşim yerinde geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan kontrollü patlatma sonucu yamaçtan kopan kaya iki evde maddi hasar oluşturdu. Aradan geçen 11 aya rağmen yetkililer hasar gören evin onarımını yapmadı.

Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Yusufeli Barajı ve HES projesi dolayısıyla baraj suları altında kalan 7 köyün taşındığı yeni yerleşim yerinde köylüler yaşamlarını sürdürüyor.

Türkiye'nin en yüksek barajı olan, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralinin (HES), 22 Kasım 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı tören ile su tutmaya başlamasının ardından ilçe merkezi ile 7 köy yeni yerleşim yerlerine taşındı.

Baraj suları altında kalan Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köyleri yeniden kuruldu.

Tekkale’de 212, Çevreli’de 83, İşhan’da52, Çeltikdüzü’nde 46, Yeniköy’de 58, Meşeli’de 34 ve Irmakyanı köyünde 22 olmak üzere toplam 507 konutta yaklaşık bir yıldır yaşam sürdürüyor.

Doğalgaz şirketi nerede? Doğalgaz şirketi nerede?

34 haneli Meşecik köyünün yeni yerleşim yerinin üst tarafında yamaçta, heyelanlı alanı temizleme çalışmaları kapsamında yapılan kaya patlatma işlemi sırasında kaya 2 eve hasar verdi.

Mehmet Yıldırım’ın hafif hasarlı evi yapılırken Tevfik Yıldırım’a ait ağır hasarlı olan ev henüz onarılmadı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Meşecik Köyü Muhtarı Nurettin Yıldırım, “Konutların yapımı başlamadan önce yetkililere bu heyelanlı bölge hakkında DSİ’ye dilekçe vermiştim buradaki çalışmaya öncelik verilsin diye ama beni dikkate almadılar. Konut yapımına başladılar. Tedbir alınsaydı bu olay meydana gelmezdi. Muhtar olarak ne kadar uyarıda bulunsam da dinlemediler ve sonuç olarak dinamit patlaması sonucu kayalar düştü. Hala o kayalar evin orada duruyor. Bu vatandaşımıza ilçeden ev tahsis ettiler orada yaşamak zorunda kaldılar. Faruk Çelik’e de bu durumu anlattım ama henüz çalışma olmadı. Devlet zaten buradan çekildi. Burada yetkili firma Medsan tedbiri alsaydı bu durum olmazdı. Tevfik Yıldırım kendi imkanlarıyla yaptırdı ama Mehmet Yıldırım’ın evi henüz yapılmadı.” dedi.

Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN