Türkiye’nin en yüksek dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli ve Hidroelektrik Santralinin (HES), 22 Kasım 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı tören ile su tutmaya başlamasının ardından ilçe merkezi ile 7 köy yeni yerleşim yerlerine taşındı.

Baraj gölünün altında kalan Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerinin sakinleri yaklaşık 1 yıldır modern bir şekilde yeniden inşa edilen köylerinde yaşıyor

Türkiye'nin en yüksek barajı olan, Yaklaşık bir yıldır yeni yerleşim yerlerine taşınan köylüler, burada göl manzaralı, modern, villa tipi evlerde yaşamlarını idame ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yusufeli Merkez Viyadüğü'nde sona yaklaşılıyor Yusufeli Merkez Viyadüğü'nde sona yaklaşılıyor

yusufeli ka13 (4)

Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, 275 metre gövde yüksekliğiyle beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın 5’inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalan 7 köyün yeniden kurulduğunu söyledi.

Yeni yerleşim yerlerinde toplamda 507 konutun yanı sıra bazı iş yerleri, oyun parkları ve sosyal yaşam alanlarının da inşa edildiğini anlatan Ünsal, “Baraj suları altında kalan Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köyleri Türkiye Yüzyılı’na yakışır şekilde modern ve çağdaş yaşam alanları olarak yeniden kuruldu. Yeni yerleşim yerlerine taşınan vatandaşlarımızın hayatlarından memnun olduklarını müşahede ediyoruz. Vatandaşlarımız anılarını geride bırakmanın hüznünü yaşasa da yeni köylerinde daha güzel bir yaşam sürüyor” dedi.

yusufeli ka13 (2)

Vali Ünsal, Tekkale’de 212, Çevreli’de 83, İşhan’da52, Çeltikdüzü’nde 46, Yeniköy’de 58, Meşeli’de 34 ve Irmakyanı köyünde 22 olmak üzere toplam 507 konutun tamamının hak sahiplerine teslim edildiğini kaydederek şunları söyledi:

“Yeni kurulan köylerin ilçeye yakınlığı, ulaşımdaki kolaylığı, göl manzarası ve 2 katlı modern ev yapısıyla köylülerimizin memnuniyetini kazandı. Vatandaşımızın memnuniyeti bizleri de memnun ediyor. Yusufeli ilçesi zor ve engebeli bir coğrafyaya sahip. Dağlar delinerek yeni yerleşim alanları oluşturuldu. Bu zorluklara rağmen gerçekleştirilen proje devletimizin ne kadar güçlü olduğunu ve aynı zamanda vatandaşına ne kadar önem ve değer verdiğini gösteriyor.”

Meşecik köyü sakinlerinden 38 yaşındaki Selahattin Yıldırım, 10 aydır yeni köy yerleşkesinde yaşadığını söyledi.

Her geçen gün eksikliklerin giderildiğini belirten Yıldırım, “Burada çok mutluyuz. Tabi hatıralarımız silindi, bunun burukluğu var ama burada yeni bir hayat kurduk. Devletimiz bize imkan tanıdı. Evlerimizi yaptı, mağdur olmadık. Memleketimizden göç etmek zorunda kalmadık.”

yusufeli ka13 (1)

Yeni köylere taşınan Meşecik köyünde yaşayan 84 yaşındaki Ömer Yıldırım da Meşecik köyünün eski köye kıyasla çok güzel bir köy olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Şehir gibi köy oldu. Şehre 5 dakika uzaklıktayız. Eski köyümüz çamur ve hayvan gübresi nedeniyle biraz kötüydü. Şimdi yeni yerleşim yerine çıktık. Köy içi parke taşları ile döşenmiş. Çamur yok, yollar, evler çok güzel. Modern bir köy olduk. Burada yeni bir hayat kurduk. Eski köyümüze nazaran yeni köyümüz çok güzel ve çok iyi. Devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Bizler de evlerimizin çevre düzenlemesini yapıyoruz. Ağaçlar fidanlar diktik, mutluyuz.”

Tekkale köyü sakinlerinde 86 yaşındaki Ahmet Tüylü ise yeni köylerindeki evlerin adeta villa gibi olduğunu ifade ederek, güzel ve modern bir evde yaşamaya başladığı için memnun olduğunu söyledi.

Tekkale köyünde yaşayan Hüseyin Ergen ise, “Köylerin genel olarak alt yapısı iyi. Yeni bir hayata başladık. Bu bir süreç alışmak zor oluyor. 10 aydır buradayım her geçen gün daha çok alışıyorum. Evlerimiz villa tarzında, gayet güzel, kullanışlı. Devletimize teşekkür ediyoruz. Tüm imkanları bize sağladılar. Mutluyuz ve memnunuz” ifadelerine yer verdi.

Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN