DURDURALIM BU FACİAYI DURDURALIM BU FACİAYI

Artvin’de bal sağım sezonu başladı. Macahel bölgesinde yüzde 80’in üzerinde düşüş yaşanırken Hatila Vadisinde de yüzde 70 oranında düşüş olması bekleniyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, küresel ısınmanın arıları tehdit ettiğini ifade ederek “Bu yıl hava şartlarından dolayı arıcılar için sıkıntılı geçti. Küresel ısınma nedeniyle Karadeniz’de yağışlar arttık. Bu konuda arıcılar olarak zor durumdayız. Bu sene 700 rakımın altında olan göz bebeğimiz kestane balında sadece yüzde 10-15 oranında rekolte elde edebildik. Çoğu arıcımız da bal alamadı. Küresel ısınma ile ilgili yetkililere çok iş düşüyor. Arının sonu demek dünyanın sonu gibi gözüküyor. Bu sene yağışlardan dolayı arıların çalışamadığını tespit ettik. Meyvelerinde döllenmediğini gördük, meyve de yok. Buradan da arının bu noktada çok önemli olduğunu anladık.” dedi.

“700 rakımın altında bal olmadı bin rakımın üzerinde bir kısım ballar var.” diyen Durmuş, “Macahel bölgesinde yüzde 50 oranında bal verimi elde ettik. Yarı yarıya düşüş var. Hatila vadisinde yüzde 40 oranında verim bekleniyor. Üretici yıllık 100 kilo bal alıyorsa bu yıl 40 kilo bal alması bekleniyor. O bölgede de sağımlar başlıyor. Bizim Artvin balı Macahel veya Hatila Vadisi ile sınırlı değil. Bin rakımın üzerinde Murgul bölgemiz var. Ardanuç-Şavşat-Yusufeli bölgemiz var.” diye konuştu.

Bal fiyatlarından bahseden Durmuş, arıcıların giderlerine gelen zamlar doğrultusunda bal fiyatlarında da artış yaşanabileceğine işaret ederek, “Sadece 3 ilçemizde olan kestane balımız 1200 lira.  Artvin’de sadece kestane balımız yok çok güzel çiçek balımız var. Artvin çiçek balımız 600 lira, Hatila, Macahel ve Murgul Kabaca ballarımız bin lira civarında. Üreticiler fiyattan memnun değil düşük buluyorlar. Arıcıların masrafı çok olduğu için memnun olmadılar. Bu fiyat artışları devam ederse bal fiyatlarımızın da artışı söz konudur. Ballarımız doğaldır, tüketicimiz bunu güvenle yiyebilir. Marketten değil de direkt üreticiye ulaşsınlar onlardan alsınlar.” ifadelerini kullandı.

Arıcılara kış bakımı uyarısında bulunan Durmuş, açıklamasında şunları söyledi: “Kış mevsimi geliyor, kış bakımların yapılması gerekiyor. Arıların beslenmesi lazım. Bal elde edemeyen arıcılarımızın kovan ında kışlık balı yok. Bu balların erkenden verilmesi lazım ki arılar kışlık evlerini hazırlasınlar. Arıcılarımıza kışlık bakımlarını yapmalarını tavsiye ederim.”

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası