Ardanuç Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatif Başkanı Gürsel Kaya, bölge halkının lavanta ile tanışabilmesi için Çuruspil Festivali’nde halka lavanta fidesi dağıttıklarını söyledi.

Lavantanın faydalarından bahseden Kaya “Lavanta bölgemizin bir bitkisi değil ama lavanta ile insanların tanışabilmesi için Çuruspil Festivali’nde herkes evinin önüne bir iki tane lavanta eksin diye lavanta fidesi dağıttık. Bugün Ardanuç’un değişik köylerinde diktiler. Lavantanın olduğu yere sinek gelmez. Lavanta bal bitkisidir. Lavanta terapilerde kullanılıyor, uyuyamayan insanlar lavanta yastıkları yapmışlar o şekil uyuyorlar. Keselere yaptık bizde dostlarımıza dağıttık en azından arabaların içerisine Ardanuç Kadın Girişimcileri Kooperatifi bir logosu olan kesemiz olsun ve güzel koksun diye.” dedi.

Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu

Artvin Çoruh Üniversitesinde yapılan analizler sonucunda sıralamaya girecek kaliteli lavantanın var olduğunu aktaran Gürsel Kaya lavanta yağı çıkartmak için distilasyon ekipmanına ihtiyaç oluştuğunu belirterek “Lavantanın yağını çıkartabilmek için bir distilasyona ihtiyacımız var. Geçen yıl yaptığımız üretimi biz Çoruh üniversitesine verdik. Dedik ki bunun yağını çıkartın ve tahlillerini yapın ve bize bu işin verimliliğini söyleyin. Mehmet Demirhan hoca dedi ki çok kaliteli sıralamaya girecek kalitede bir lavantamız var. Üretmek işin bir yönü bir de o ürettiğin şeyi değerlendirmek gerekiyor. Değerlendirmek için bizim bir takım ekipmanlara ihtiyaç duyuyoruz. Mesela lavantanın yağını çıkartacak distilasyon ihtiyaç var.” diye konuştu.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası