Şavşat’ta yaşayan 31 yaşındaki Elif Kör, oğlunun balı çok sevmesi nedeniyle arıcılığa başlama kararı aldı.

Oğlunu doğal ürünlerle beslemek isteyen Kör, oğlunun en çok sevdiği gıda olan balı kendisi üretmek için 5 yıl önce kolları sıvadı.

arıcı 3

Üniversite mezunu Kör, 2 kovan arı ile başladığı arıcılığı geliştirerek 40 kovana yakın arı ile üretime devam ediyor.

Arıcılığa kadın elinin değdiğini pembeye boyadığı kovanlarından belli eden Kör, Instagram’da “balqueenn” ismiyle de takipçilerine günlük rutinini paylaşıyor.

Arıcılık serüvenini Artvin Gazeteleri Muhabirine anlatan Kör, Halk Eğitimi Merkezinde arıcılık kursuna katılarak işin detaylarını öğrendiğini söyledi.

arıcı 2

Fotoğraf tutkunlarının yeni adresi: Rutav Gölü Fotoğraf tutkunlarının yeni adresi: Rutav Gölü

Arıcılığı severek yaptığını kaydeden Artvin’in en genç kadın arıcısı Kör, “İlk yıl 2 kovan ile başladım. Keyif alarak yaptığımı fark edince ertesi yıl 10 kovana çıkardım. 5 yıldır bu işi yapıyorum şuan 40’a yakın kovanım var. Arıcılar Birliğine de üye oldum bu işi bırakmayı düşünmüyorum” dedi.

Arı bakımının zor olduğuna değinen Kör, “İşimi severek yaptığım için bu zorluklarını dikkate almıyorum. Arı bebek gibidir, bebeğe bakar gibi arıya bakmak gerekiyor, onlara nazik davranmak gerekiyor. Rutin bakımlarını aksatmamak da verim almak için oldukça önemli.” diye konuştu.

arıcı 1

Elde ettiği balı satarak gelir de elde eden Kör, talebin fazla olduğuna dikkat çekerek, “Müşterilerim balımı çok beğeniyor. Bu da aslında siz arıya ne kadar bakarsanız veriminiz o kadar güzel olur. Çevredeki bitki çeşitliliği de balın nektarını etkileyen özelliklerdir. Arılar olmasa bizler olmayız. Onlar çok önemli bu önemi de arıcılığa başlayınca daha net anladım” diye konuştu.

Ana arı ve arı sütü üretimi hedefinin olduğuna işaret eden Kör, kadınlara örnek olacak girişimlerde bulunduğunu vurgulayarak, “Çevremde bulunan kadınları da üretime teşvik ettim. Bu yüzden çok mutluyum. Arıcılık ince iş gerektirdiği için kadınların yapması daha güzel oluyor. Kadının elinin değdiği her yer güzelleşir zaten” ifadelerini kullandı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası