Borçka Atatürk Ortaokulu konferans salonunda gerçekleşen “Organ Bağışı ve Farkındalık” semineri video gösterimi ile başladı.

İlk Meclis Toplantısı Halka Açık Gerçekleşti İlk Meclis Toplantısı Halka Açık Gerçekleşti

Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi Elmas Atan Akın, organ nakli hakkında bilgi vererek hastalıklar nedeni ile görev yapmayacak derecede hasar gören organlar yerine sağlam organların cerrahi işlemle takılarak hastanın tedavi edildiğini kaydetti.

Dünya’da organ ve doku naklinin tarihçesi hakkında katılımcılara bilgiler veren Akın, canlıdan alınan organ nakli hakkında şu sözleri dile getirdi “ alıcının dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabilir. Doku grubu uyumu aranmayabilir. Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarının durumları 27512 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmenlik değişikliğine göre kurulan etik kurulla belirlenir. Bu kurul il sağlığı müdürlüğünün bünyesindedir. Çapraz nakillerde etik kurul onayına gerek yoktur.”

organlar toprak olmasın ka29 (4)

İyi bir organ naklinin iyi korunmuş bir organ ile mümkün olduğunu söyleyen Akın, organ bekleyen hastaların bekleme sırasına alındığını aktardı. Cinsiyet, din, dil, ırk ayırt etmeksizin aciliyet sırasına göre organın hastaya verildiğini kaydetti. Akın son olarak sözlerini “ organlarımız toprak olmasın, hepinizi organ bağışına bekliyorum” diyerek sonlandırdı.

Beyin ölümü ve organ bağışının nasıl gerçekleştiği hakkında bilgiler verilerek seminer sonlandı.

Seminere katılım sağlayan Borçka Kaymakamı Hakan Contarlı, seminerin ardından organ bağış formunu doldurdu. Vatandaşların da bağış formunu doldurduğu seminere, Borçka Kaymakamı Hakan Contarlı, kurumlar, öğrenciler ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Haber: Çiğdem ARSLAN

 

organlar toprak olmasın ka29 (3)

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN