Dursun Ali Koyuncu; Üreticilerin Ortak Bir Dili Olsun İstiyoruz
Doğu Karadeniz'in çeşitli yerlerinden çay üreticileri hasat öncesinde Rize’de bir araya gelerek taleplerini açıkladı. Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Fındıklı,Pazar, Hemşin, İkizdere, Rize, Of ve Giresun’dan çay üreticilerinin yer aldığı grup Çay Meclisi için adımlar attı.
Hopalı çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu Çay Meclisi çalışmaları hakkında merak edilenleri açıkladı. Çayda kota ve kontenjanın kaldırılması ve taban fiyatın yeniden belirlenmesi amacıyla ortak dil oluşturabilmek için Ortaya çıkan bir oluşum olduğunu aktardı.
“Çay Üreticilerinin Ödeme Sorunları Başlıyor”
Gübre fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı sorunlar yaşanacağını belirten Koyuncu, “Mayıs ayının gelmesi ile birlikte çay üreticilerinin ödeme sorunları da başlıyor. Özellikle marttan sonra başlıyor. Bu yıl gübre fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı üreticinin bir sorun yaşayacağı zaten belliydi. Daha gübreler alınmaya başlamışken, gübre fiyatının 7 buçuk liraya çekildiğine dair açıklama yapıldıktan sonra bir sorun yaşanacağı da belliydi. Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübrenin 7bin 500 TL’ye satılacağı söyleniyor ama bu çok inandırıcı gelmiyordu. İnandırıcılıktan kastım 7 buçuk liradan satışa başlıyorlardır ama bütün üreticileri kapsayacak satış değil. Ya kooperatife üye olmanız gerekiyor ya da peşin paranın olması gerekiyor. Üye olsanız bile vade farkı koyuyorlar, faiz uygulaması uyguluyorlar. Sigorta ücreti kesiyor vs derken üreticiye bir nevi 9bin 500 liraya geliyor” diye konuştu.
‘Bu Soruna Daha Çözüm Üretemedik’
“Çay fiyatı açıklanacağı için üreticilerin ortak bir dili olsun istiyoruz” diyen çay üreticisi Koyuncu, Tarım Kredi Kooperatifi’nden 10 bin liralık gübre aldım. 3 ay sonra ödeme yapacağım zaman muhtemelen faizle birlikte 12 bin 13 bin lira ödemem olacak. 7 bin 500 liraydı, 8 bin 300 liraya çıktı.Önceki yıllarda çay satarken kota ve kontenjan uygulaması, özel sektörün fiyat kırma politikası zaten üreticinin belini büküyordu. Yıllardır bu sorunu tartışıyoruz ama bu soruna daha çözüm üretemedik. Bu yıl sorunların farkında olduğumuz için bir an önce çalışmalara başlayalım dedik. Çay üreticilerinin, Artvin, Rize, Giresun, Trabzon’da bulunan bütün üreticilerin içerisinde olduğu, çayı nakledenden tutun da fabrikada çalışan işçiye kadar hepsinin içinde olacağı bir çalışma yapalım istedik. Çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi ama tamamıyla bütün üreticilere ulaştınız mı diye sorarsanız tabii ki ulaşamadık. Çok geç kalmadan bu süreci başlatalım, hem de yakında çay fiyatı açıklanacağı için üreticilerin ortak bir dili olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Üreticilerin İçerisinde Olduğu Bir Kanun Taslağı Hazırlanmalı”
Çay Kanun taslağının gizli kapaklı hazırlanan kanun taslağı olduğu için reddettiklerini dile getiren Koyuncu, “Böyle bir birlikteliğin önemini günlerdir tartışıyorduk. Rize’de de basın açıklamasıyla 15-20 tane üretici bir araya gelerek böyle bir açıklaması yayınladı.Bu açıklamada çay fiyatının 9 lira olması,Çay Kanun taslağının gizli kapaklı hazırlanan kanun taslağı olduğunu, bunun için taslağı reddettiğimizi, üreticilerin içerisinde olduğu bir kanun taslağı hazırlanmasının gerektiğini dillendiriyoruz. Gübre fiyatlarının çok yüksek olması bazı özel tüccarlarda 9 liradan 10 liradan gübre satıldığı için, üretici tarım faaliyetlerine borçlanarak başladığı için, biraz daha sübvansiyon olması gerektiğini belirten talepler geliştirdik. Emeklerinin karşılığını alabilmeleri için böyle talepler oluşturuldu. Bir de imza kampanyası başlattık.7 tane talebimiz var; imzalar belli bir sayıya ulaştığı durumda ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'ne bir basın açıklaması yapılmasını tartışıyoruz. İmza kampanyalarımız devam ediyor. Asıl amacımız bu imzalarla birlikte taleplerimizi götürmek, Çaykur Genel Müdürlüğü nezdinde Tarım ve Orman Bakanlığına bu talepleri iletmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Gürkan Kavasoğlu

Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Editör: Haber Merkezi