Borçka İsmet Acar Sosyal Tesisleri’nde bulunan Borçka Köyleri Kalkındırma ve Turizm Kooperatifi üyesi Yaşar Turan, Belediye Başkanı Ercan Orhan öncülüğünde kooperatifi kurduklarını söyledi. Kooperatifin amacından bahseden Turan, köylüleri kalkındırmak ve köylülerin ürettiği ürünlerin satışını gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Kooperatif aracılığı ile dayanışma örneği gösterip insanlara katkı sunmaya çalıştıklarını dile getiren Turan “ Mesela buraya gelen köylüler kilolarca pekmez getiriyorlar ve biz onları kilo kilo bölüştürüp ayrıştırıyoruz. Parasını verip gönderdiğimizde de çok hoşlarına gidiyor ve işlerine daha sıkı sarılmaları da bizi çok mutlu ediyor. İnsanlar artık dayanışmadan ve birliktelikten uzaklaşmışlar ve biz bunu da canlandırmaya çalışıyoruz ve tek derdimiz de insanlar dayanışma içinde olsunlar ve birbirlerine katkı sunsunlar ve Borçka’yı birlikte kalkındıralım. Bir katma değer üretelim mesela coğrafi işaret aldığımız demir elma var ama bir fındık ve çay kadar katma değere sahip değil. Belediye Başkanımızın öncülüğünde ve mesela köylülerin hasadı olup da yapamayanları değerlendirmeye çalışacağız bu sene kısmet olursa. Mesela bir amcamız var; kokulu üzümü var maalesef yaşının ilerlemesinden dolayı üzümlerini birkaç yıldır toplayamadığı içinde dalında kuruyup gidiyor, biz bu sene gidip kokulu üzümü dalında toplayıp ve kaç kilo çıktıysa yüzde doksan oranında kar marjda gütmeden parasını vereceğiz ve burada Kooperatif ve köylü kazanasın diye. Bu sene benim kişisel projem ve amacım Ahmet amcaya destek olmak ve ürünü toplayarak kooperatifte değerlendirmek istiyorum” dedi.

Kooperatif mutfak sorumlusu Canan Turan, turistler ve yerli halka satış gerçekleştirdiklerini belirtti. Dayanışma evinde köylülerin üretmiş olduğu doğal ürünler hakkında bilgi vererek şu sözlerle dile getirdi: “ Günlük sütümüzü alıyoruz ve burada yoğurt mayalıyoruz ki sütümüzü de üreticiden alıyoruz. Burada mayalayıp hem de burada tüketiyoruz ve isteyenlere de vermiş oluyoruz. Kooperatifimizde köylülerin üretmiş olduğu yöresel ürünler var ve köylüler bu ürünleri burada kolayca satabilsinler diye onlardan alıp burada satışını yapıyoruz. Mesela demir elma pekmezi olsun ve fındık olsun, elde açılan silorlar olsun, ev makarnası var çay olsun yani köylerimizde ne üretiliyorsa burada bulunduruyoruz. Gelen turistler ve yerli halkımıza satışımızı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda bunların dışında yöresel yemeklerde yapıyoruz, lahana sarması, mısır ekmeği, lahana yemeği, silor, mıhlama gibi birçok yemeği elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.”

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası