El ve Makine Nakışları üzerinde Usta Öğreticilik yapan Sevda Koçal, Halk Eğitim Merkezine bağlı olarak Demirciler köyünde ders verdiğini belirtti. Kursta çeyizlik ürünlerin yapıldığını kaydeden Koçal, ev hanımlarının kendi ekonomilerine katkı sağladığını aktardı.

halk eğitim (4)

El ve Makine Nakışları kursuna katılımın yoğun olduğunu belirterek üretmeye devam edeceklerini şu sözlerle dile getirdi“ Kursta makine nakış üstüne olsun, seccade, nevresim, pike takımları gibi çeyizlik bütün ürünleri yapıyoruz. Ekonomiye katkıda bulunuyoruz mesela bir nevresimi diksek dışarda iki buçuk binden aşağı dikilmiyor ama biz kendimiz diktiğimiz zaman biraz daha maliyeti uygun oluyor.

halk eğitim (2)

Kursumuzda eksiklik olmuyor sayılarımız artıyor. Şimdi ki döneme göre genç kızlar pek nakış ile ilgilenmiyorlar daha çok okudukları için ama benim kursiyerlerimde de genç kızlar gelip nakış yapıp kendi ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Makaralar olsun, kumaşlarımız olsun iğnesine varan kadar ekonomik sıkıntı oluyor ama bazen internetten getirebiliyoruz. Makinelerde sıkıntı oluyor kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Kursumuz güzel gidiyor Çifte Köprü, Macahelden gelen kursiyerlerimiz oluyor. 4 senedir bu işi yapıyorum ama zevkle yapıyorum. İki yerde de sergimiz oldu çok da beğenildi.

halk eğitim (1)

Baya güzel şeyler ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Severek yapıldıktan sonra bu iş oluyor. Bu tür kurslara katılmalarını isterim. Sabah kahvaltılarımızı burada yaparız, güzel geçiyor herkes bir şeyler öğreniyor. Arkadaşlık ortamı oluşuyor ve burada ürünleri kendileri yaptığı için dışarıya para vermiyorlar. Çeyiz bizim geleneğimizde olan bir şey zaten, sandıklarda olması gereken ürünler. Kendilerine de yaptığı için zevkle de yapıyorlar. Ekonomik, zihinsel, bedensel, ruhsal katkı sağlıyor kursumuz” ifadelerine yer verdi.

Nostalji Rüzgarı Ezecek Nostalji Rüzgarı Ezecek

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası