Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık arayışı devam ediyor. Yaklaşan Bayram öncesinde şap hastalığı hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Esat Avcıoğlu 28 Nisan tarihlerinde bölgedeki aşılama çalışmalarının bitirildiğini söyleyerek, 

”Ülkemizde hayvan yetiştirmenin zorlukları yem fiyatları, salgın hastalıklar geçim derdi derken hayvan sayısında epey ülke çapında azalma olmuştur. Son şap salgınından sonra şehrimiz karantina altına alınmış giriş çıkışlar kontrollü bir şekilde yapılmış ve azami derece hayvan hareketi kısıtlaması getirilmiştir. En son 28 Nisan tarihinde bölgemizde aşılama çalışmaları bitirilmiş karantinanın kaldırılması uygun görülmüştür. Zaten şap hastalığının zoonoz değeri çok kayda değer olmamakla birlikte insanlarda çok basit klinik bulguları vardır ve bunlar nadir görünür esas zararları hayvanlara ve milli sermayedir.” dedi.

Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Esat Avcıoğlu, erkek hayvanların tercih edilmesi yönünde insanları bilinçlendirmeye teşvik ettiklerini söyledi.

Kurbanlık hayvanın gebelik kontrolü yapılması gerektiği ifade eden Esat Avcıoğlu, ”Bir diğer ricamızda hayvan seçerken ya da kurban kesmeden önce diyelim lütfen gebelik kontrolü yaptıralım biz çok defa içinden yavru çıkan kurbanlıklara şahit olduk. Bilginiz dışında olsa kurbanınız makbul değildir çünkü farz olan senin onun durumunu tespit etmek anlamındadır. Hem kurbanımız kabul olsun hem gebe bir hayvanın vebalini taşımamak adına bir veteriner hekime müracaat edip gebelik muayenesi yaptırmak isabetli olacaktır. Her ne kadar hekimin işi değilse de bununla ilgili yorum yapmak mümkün mertebe yaş tespitine dikkat edilmesini de tavsiye ediyorum” diye konuştu.  

Öğrencilere Çini Sanatı Tanıtıldı Öğrencilere Çini Sanatı Tanıtıldı

Kurbanlık hayvan kesilirken, hayvana eziyet etmeden uzman personeller tarafından kesilmesi gerektiğini belirten Esat Avcıoğlu, konuşmasının devamında şu sözleri dile getirdi.

”Hayvan kesiminden sonra iç organları incelemek olağandışı bir durum varsa en yakın veteriner hekime gidip organ muayenesi ve durum değerlendirmesi istemek bulaşıcı hastalıkların önünü kesmek adına isabetli olacaktır. Bir diğer Kurban Bayramı ile ilgili husus lütfen mümkün mertebe hayvanlarınızı ehil insanlara kestiriniz. Hayvana eziyet etmemekte yaptığınız dini vazife kadar değerlidir. İşten anlamayanların o keskin bıçaklarla ne kazalara karıştığını defalarca gördük ülkemizde ne yazık ki gelenek haline gelmiş olan bu kazaların önüne geçmek için uzman personeller mezbahaneler ya da işten anlayan tecrübeli insanlar olması daha hayırlı olacaktır. Ben şimdiden herkesin kurban bayramını yürekten kutluyorum kazasız belasız mutlu nice bayramlarımız olsun diliyorum.”

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası