Murgul

YAPTIĞIMIZ HİZMETLER YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR

Abone Ol

Talip Işık;Üreticilerimiz için elimizden geleni yapıyoruz
Artvin Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinin genel kurulu 16 Nisanda yapılacak. Mevcut başkan Talip Işık, aday olduğu genel kurul öncesi açıklamalarda bulundu.
Talip Işık, 2005 yılından beri Artvin Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri açıklayarak, birlik hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Geçmişte tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendisine yeten bir ülke iken dışa bağımlı hale gelindiğine dikkat çeken Başkan Işık, “Devletin üretimi desteklemesi lazım her yönüyle her kesimin üretimi desteklemesi lazım. 60 yaşındaki insan çalışıp da senin sofrana yiyeceğin gıdayı getiriyorsa ona saygı duyulması gerekiyor. Eğer biz üreticiye destek vermezsek üretim olmaz dışabağımlı olarak kalırız. Bu sefer yediğimiz her ürünün maliyeti bize daha çok yansır. Dünya da küresel ısınmadan ötürü bir sürü değişiklikler oluyor iklim değişiklikleri oluyor. Geçmişte tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendisine yeten 7 ülkeden biriydik ama bugün dışa bağımlı olunması biz üreticileri üzüyor” dedi.
Hayvancılık üretimi yapanların sayısının her geçen gün azaldığını aktaran Başkan Işık, bu durumu hayvancılık girdi maliyetlerine bağlayarak, “Birliğimizin 600 aktif üyesi bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki son zamanlarda hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımızın sayısı azalıyor. İnsanlarımız artık hayvancılığı bırakıyor. Bizim köylerde bu işi yapanlar 55 - 60 yaş üzerinde kaldı. Gençler hepsi bir iş bulmak için büyük şehirlere gittiler bunlarda artık geri dönmeyi de düşünmüyorlar 60 yaşındaki insanlar hayvancılık nasıl yapabilir bu vesileyle insanlar hayvancılıktan vazgeçiyor.Son zamanda hayvancılık yapmak gerçekten çok zor çünkü girdiler çok pahalı yani üretici zorda bundan sonra Türkiye de et ve süt bulamayacağız diye ürkütücü bir durum var. Yem, ot veya yonca fiyatları aşırı derece de yükseldi. Et fiyatlarına bakıyoruz halen dışardan da ithal geliyor. Tabii ki üreticiye destek muhtemelen veriliyor ama o destekler de yeterli değildir” ifadelerine yer verdi.
Derneğin kuruluşundan beri başkanlık yapan Işık, geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan bahsederek,“Artvin de bu birliğimizi kurduğumuzda hiç bir şey yoktu. Ne bir ofis ne bir bilgisayar hiç bir malzememiz yoktu. Sadece 7 kişi ile kurduk. Bir kaç yıl evraklarımız çantada gezdi durdu. Çünkü herhangi bir yerimiz ofisimiz yoktu. Bir vesileyle kurucu başkan ben bu işi yürütemem sen zaten işin içinden geliyorsun aktifsin diyerek görevi bana devretti.Göreve geldikten sonra kolları sıvayarak çalışmaya başladım. Bir şekilde birliğimizi güçlendirmek ve Türkiye’nin diğer birliklerin seviyesine ulaştırmalıydım. Önce bir büro açtık sonra bir tane bilgisayar ve bir personel derken bayağı bir genişledik. Rahmetli hemşerimiz Kadir Topbaş bir tane dört çarpı dört araba hibe etti. Çankaya Belediyesinden bir tane taksi hibe ile aldım. Aynı zamandan bizim iş insanlarımızdan Ankara’da bir tane taksi aldık toplam araç sayımızı 5’e çıkardık. Şavşat ve Ardanuç’ta ofisimiz var ve toplamda 8 çalışanımız mevcuttur. İki tane veteriner hekim iki veteriner tekniker bunlar usulü tohumlama yapıyoruz.İl özel idaresine 2008 yılında bir proje sundum 42 bin 500 Türk lirası karşılığında bir para aldık 50 tane dişi buzağı aldık bugüne 25 işletmeye her yıl beşer tane dağıtıyoruz. BununakabindeDOKAP ve kırsal kalkınmadan üreticilerimize süt sağma makinası, ot biçme makinası projeleri yaptık üreticilerimize dağıttık. Son olarak DOKAP’tan yüzde 80 hibeli bir proje yaptık yaylalarımızda elektrik olmadığından güneş enerjisi projesi ile beraber hijyenik ortamda süt sağılabilmesiiçin süt sağma makinası akabinde süt soğutma makinası gerekliydi bu projelerimiz onaylandı. Süt sağımmakinelerimizi üreticiye 7 Nisandadağıtımını yaptık.Güneş enerjisinin de ihalesi olacak alım yapıldıktan sonra dağıtımınıyapacağız. Üreticilerimiz için elimizden gelenini yapıyoruz. Yaptığımız hizmetler yapacaklarımızın teminatıdır. Yeniden aday olarak tecrübelerimi yeni projeler üzerinde kullanmak istiyorum. ”dedi.
Eda Başar Özkan