Tüm Emeklilerin Sendikası Ardanuç Şube Başkanı Azmi Yavuz, Ardanuç’ta orman kesimlerinin yıllık yaklaşık 80 bin metreküp olduğunu iddia ederek kesimlerin durdurulması için imza kampanyası düzenlediklerini aktardı.

Ormanların ihtiyaç değil para için kesildiğini ileri süren Yavuz, ağaçların hiçbir ayrım gözetmeden kesildiğini dile getirerek, “Türkiye’de orman katliamı alabildiğine hızla sürüyor. Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı kesiyor. Bazı yerlerde ağaçları kesiyor, katlediyor. Bazı yerlerde ağaçları yakıyor katlediyor. Bizim burada da ormanların katledilmesinin sebebi ormanları tırlarla yükleyip Gürcistan’a gönderiyorlar. Gürcistan’da kağıt için hamur yapılıyor. Bir de Gürcülerin parası bizim paradan çok daha kıymetli bu demek oluyor ki bizim ormanlarımız çok daha ucuza bedavaya gidiyor. Bizim ormanlarımızda disiplin, kayıt herhangi bir denetim yok. Disiplinsiz bir şekilde alabildiğine rahatça kesiliyor. Yani ilk önce dikili kesin diye müteahhitlere veriliyor. Müteahhitler hiçbir yerden bir şey almadan onları denetime tabi tutulmadan kesiliyor. Ben gittim gezdim bizzat gördüm. Ben de orman köylüsünün orman köylüsü olduğum için direkt zaten bizi ilgilendiriyor.

Ormanların üçte ikisi zaten katledilmiş bizim buralarda. Sadece Ardanuç ormanları bir de Şavşat ormanları kaldı. Ardanuç ormanları gittikçe eriyor. Her yıl 100 bin metreküp 80 altına düşmüyor 80 bin metreküp ağaç kesiliyor. Ben bunu 10 yıllık sürecini Orman dairesinden aldım. Sürekli artıyor bu kıyım ama bu ihtiyaca göre değil. Bu sadece ranta bağlamışlar.

Yani ağacın incesi, kalını ağacın hastalıklısı yaşlısı ayrımı yok önüne geleni kesiyor, hepsini değerlendiriyor. Nasıl değerlendiriyor odun olarak da kereste olarak hamur olarak değerlendiriyor. Yani para getirsin de ne olursa olsun. O kadar hızını alamamışlar ki biz orman köylüsü olduğumuz için ormanın içerisinde bizim de ağacımız vardı onu bile kesmişler. Düşünebiliyor musunuz? Kendi tapulu yerindeki ağaçları bile kesmişler. O kadar gözleri dönmüş.” dedi.

Çevre halkının orman kesimine karşı duyarlı olduğunu ifade eden Yavuz, “Orman kıyımına karşı Ardanuç’taki insanlar böyle değildi. Daha önce duyarsızlardı ama şimdi gerçekten de neyin ne olduğunun farkına vardılar ve işin daha da kötü yere gittiğini gördüler. Mesela köylerde meyve ağaçları hep hastalıklı oluyor. Ektiğin ürünler hastalıklı çıkıyor. Neden oksijen azalıyor. Neden çünkü orman oksijen demektir. Oksijen güneşin birtakım zararlı ışıklarda radyoaktif ışınlarını falan süzüyor. Sadece insanlara değil, doğaya da çok kötü zarar vermektedir. Bir defa ormanda yaşayan hayvanlar da kayboldu. Mesela vaşak türü vardı, şimdi göremiyorsun, geyik vardı, göremiyorsun, bir boz ayı kaldı o da tek tük. Ormanda yaşayan bütün canlılar ve bütün ekosistem orman ekosistemi tahrip oluyor. Bu ormanlar bu dünya sadece bize ait değil ki. Bütün canlılarla beraber ortak kullanmak zorundayız. Ama insanlığın o kadar gözü dönmüş ki kapitalizm o kadar çirkef, o kadar gözü dönmüş bir şekilde saldırıyor ki, kendi dışında herhangi bir şeye yaşam hakkı tanımıyor.” diye konuştu.

Esnaf ziyaretlerine devam ediyor Esnaf ziyaretlerine devam ediyor

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak imza kampanyası yürüttüklerini kaydeden Yavuz, sözlerine şunları ekledi: “Orman sorunu için biz Tüm Emekliler Sendikası Ardanuç şubesi olarak gerçekten arkadaşlarla da gurur duyuyorum ve bütün köyleri dolaşarak bize kampanyası başlattık. Bin 330 imzayı gerekli yerlere gönderdik. Birçok yerde eylemler koyduk, sesimizi duyurduk. Fakat bakıyorum yine devam ediyor. Yani bir biraz, bir duraklama gibi oldu ama yine aynı şekilde bu katliam devam ediyor. Biz bu orman katliamına karşı mücadeleyi başlatacağız.”

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası