Artvin Kaledibi İskele’de Valilik ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü organizasyonuyla yapılan programda katılımcılara yöresel yiyecekler tattırıldı.

İlçe belediyeleri, ticaret ve sanayi odaları ile kadın girişim kooperatiflerince hazırlanan yöresel yemek ve Artvin’in coğrafi işaretli ürünleri olan Puçuko, Hamsili Ekmek, Hopa Laz Böreği, Hatila Balı, Arhavi Kestane Balı, Şavşat Ketesi ve Borçka Demir Elması’nın yanı sıra Yusufeli ve Ardanuç döneri gibi çok sayıda ürün tanıtıldı.

gastronomi (6)

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin gazetecilere yaptığı açıklamada Türk Mutfağı haftası kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde değişik etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

gastronomi (3)

Kentin geçmişten gelen köklü tariflerinin ve Türkiye’nin sahip olduğu mutfak değerlerinin korunup geleceğe aktarılması için çalışmaların süreceğini aktaran Aydemir, “Bu kapsamda bugün Artvin’e ait bazı mutfak değerlerimizi sergiliyoruz. Artvin’de gastronomi noktasında valiliğimizin önemli çalışmaları var. Gastronomi müzesinin açılması, yemek kitabının çıkarılması bunlara örnek. Artvin’e ait 400 yemeğin olduğunu görüyoruz. Bugün burada coğrafi işarete sahip olan 7 ürünümüz ile diğer ürünler halkımıza tanıtılıyor ve ikram ediliyor. Güzel bir katılım oldu. İnşallah her yıl daha kapsamlı etkinlikler düzenleyeceğiz.” dedi.

gastronomi (2)

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, sosyal ve kültürel çalışmalarla ön plana çıkan ilçenin yöresel lezzetlerinin tanıtılması için de çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek, “Coğrafi işaret aldığımız Demir Elması ve bundan katma değer elde ettiğimiz elma kurusu, elma sirkesi var. Borçka’nın meşhur yiyeceklerinden Silor ve balımız var. Ihlamur çayımız var. Bunun yanı sıra Karçal dergimiz var. Borçka’nın bu konularda da geri kalmadığını göstermek amacıyla geldik.” diye konuştu.

Hopa Girişimci Kadınlar Kooperatifi Başkanı Neziha Topaloğlu Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmeğe yoğun ilginin olduğunu söyleyerek, “Coğrafi işaretli Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmeği ile Türk Mutfağı Haftası etkinliğine katıldık. Çok güzel etkinlik havca da güzel. Coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtmaya ve üretmeye kooperatifimizde devam ediyoruz. Ürünlerimize burada da ilgi yoğun oldu. Ayrıca ürünlerimize şehir dışından da çok talep oluyor. İnternet üzerinden satışımız mevcut isteyenlere ulaştırmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

gastronomi (4)

Şavşat’tan gelen Filiz Özcan ilçeye özgü lezzetleri tanıttıklarını ifade ederek, “Şavşat’ın tescilli lezzeti Şavşat Ketesini tanıtmak ve tattırmak üzere geldik. 2 yıl önce mahreç işareti ile ketemizin tescilini aldık. Şavşat’ın yöresel içeceği ve marmelat olarak da kullanılan Korova’mızın da coğrafi işaret çalışmaları devam ediyor. Bu da bitince Şavşat’ın iki tane tescilli ürünü olacak.”

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası