Turizm faaliyetlerine 2023 yılında başlayan Balcı Konukevi, eko turizmi ve geleneksel yaşamı canlandırarak doğal güzelliklerini yerli ve yabancı turistlere göstermeyi hedefliyor. Kutlu köyünde bulunan bağlar ve dağlar da Göraşet Kalesi’ne ulaşmak için yolların düzeltilmesi gerektiğini ve yetkililerden Kutlu köyünün bağlarına yol yapılmasını istediğini belirtti.

geleneksel yaşam ağ17 (2)

Murat Karayalçından Ergül İstanbulluya Destek Murat Karayalçından Ergül İstanbulluya Destek

Ardanuç’un Kutlu köyünde yaşayan Kenan Balcı, Balcı Konukevini işletmesindeki amacından bahsederek bölgenin kültürel yaşamını göstermeyi hedeflediklerini belirterek “ Yaklaşık 3 yıl oldu burasını inşa ettiğimiz ama turizm faaliyetlerine bu sene başladık. Eko turizm ve geleneksel yaşamı canlandıran kültürel anlamda bir takım faaliyetlerimizle bir taraftan da buranın doğal güzelliklerini, bitki örtüsünü, bağını, yaylasını tanıtırken diğer taraftan geleneksel yaşama dair izleri sürüyoruz uygulamalı olarak. Daha önceden bu köyde yaşayan insanlar geçmişte nasıl yaşıyorlardı, hangi malzemeleri ne şekilde kullanıyorlardı, ne şekilde besleniyorlardı?  Dolayısıyla bütün bunlara vurgu yaparak misafirlerimize hem kültürel anlamda hem de bu doğal güzelliklerin çeşitliliği bağlamında güzel şeyler yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Kutlu köyünde bulunan Göraşet Kalesi’ne gidiş yolunun iyi olmadığını vurgulayan Balcı, arkeologların tespitini yaptığı ve benzeri bulunmayan Gürcü yapıtı olduğunu söyledi. Bölgenin tarihi ve kültürü anlamında önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek “ Kutlu köyünün Bağları ve dağları vardır. Bugün Kutlu Köyü'nün bağlarına gittik Göraşet Kalesi’ne gittik yolu çok iyi değil. Şu an bir bağlantı yolu yapılmış ama araçla kaleye kadar gidilmiyor. Ben bu vesileyle de ilgili yetkililerden Kutlu Köyü'nün bağlarına güzel bir yol yapılmasını istiyorum.  Bağlardaki kale gerçekten gelen arkeologların tespitini yapmış olduğu gibi bu yörede eşi benzeri olmayan, çok eski bir Gürcü yapıtıdır. Ama bağlara giderken 3 kilometrede bir mevkide toprak kayması yaşanıyor bu kaymadan ortaya çıktı ki burada da eski bir oluşum var. İnsan boyunu aşan, eski bir yöntemle taşların kaynatılarak ardabir oluşum yeraltı tünellerinin olduğu ortaya çıktı. Bu bölgenin çok iyi araştırılması gerekiyor. Dolayısıyla rotamızın birisi hem tarihi hem kültürü olarak yöresel kale Göraşet oldu” diye konuştu.

Turizm faaliyetlerinde bulunan Balcı Konukevi, eko turizmi ön plana çıkararak uzaman kişilerle tematik turlar düzenliyor. Bilimsel ve geleneksel yaşama dair eski ve yeniyi harmanlayıp yaşama dair izler öğrettiklerini belirterek gastronomi ile turizmi daha çok canlandırdıklarını aktardı.

Kenan Balcı “Yalnızçam eteklerinden Kutlu köyü yaylalarına giderken oradaki bitki çeşitliliği ve geleneksel yaşamı ön plana çıkararak ilerledik. Biz bir şekilde turizm faaliyetlerinde bulunurken diğer taraftan kültürel ve geleneksel yaşam, eko turizm konusunu ön plana çıkarıyoruz. Bizim tematik turlarımıza katılan kişiler uzman kişiler. Biz de bilimsel olarak bir şeyler öğreniyoruz, onlara da geleneksel yaşama dair şeyler öğretiyoruz yeni ile eskinin harmanlandığı güzel işler ortaya çıkıyor. Gastronomi de turizmin önemli bir parçasıdır. Pleki yapıyoruz yapımını onlara gösterirken cadi (mısır ekmeği)yapıyoruz. Konuklarımız bunları seviyorlar, hatta birçok kişi numarasını bırakıyor buranın yöresel ürünlerinden istiyor ben de taleplerini yerine getiriyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası