Ardanuç’ta 4 yıl önce faaliyete başlayan Ardanuç Kadın Girişimci Üretim ve Geliştirme Kooperatifi 3 yıl içerisinde beş tarlada lavanta ekimi gerçekleştirdi. Kooperatif bünyesinde kattıkları distilasyon ünitesi ile lavantadan yağ çıkarmaya başladılar.

Çobanın Çilesi 12 Ay Boyunca Bitmiyor Çobanın Çilesi 12 Ay Boyunca Bitmiyor

Ardanuç Kadın Girişimci Üretim İşletme ve Geliştirme Kooperatifi kurucu başkanı Gürsel Kaya, lavanta ile Ardanuç’a katma değer ürün elde etmeye çalıştıklarını aktardı.

Ardanuç’ta yetişen lavantanın aroma ve yağ oranının yüksek olduğunu belirterek ilçede yetişen ve üretilen lavanta yağı ile kazanç kapısı oluşturmaya hedeflediklerini söyledi.

Lavanta yağı üretmek için distilasyon makinalarına ihtiyaç duyan kooperatif yardımsever Ardanuçlu iş adamının destekleri ile bünyelerine distilasyon makinelerini kattıklarını dile getirdi.

Kooperatif Kurucu Başkanı Gürsel Kaya, Ardanuç’ta tarıma elverişsiz arazileri lavanta ile güzelleştirmeye çalıştıklarını şu sözlerle dile getirdi “Lavanta ile Ardanuç’a katma değerli ürün elde etmeye çalışıyoruz ve şuanda Ardanuç’ta beş ayrı tarlada ekmiş olduğumuz lavantaların Distilasyonu’nu yapmak için makinamızı temin ettik. Katkı veren bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz ve şuan dada lavanta yağı elde ediyoruz. Artvin’de tek lavanta üretimini Ardanuç Kadın girişim kooperatifi olarak biz yapıyoruz. Bilindiği üzere lavanta bizim bölgemizin bitkisi değil ve biz bunu İzmir’den getirdiğimiz bir bitki ve elbette insanlarımız şüpheyle bakıyorlar. Ardanuç iklimine uyacak mı ve burada üretebilecek miyiz diye ama biz bin yedi yüz ve iki bin rakımında da lavanta yetiştirdik. Ardanuç’ta lavanta oluyor ve çok kaliteli lavanta oluyor. Doğası temiz ve burada bir fabrika atığı yok, kimyasal zehirlenme yok ve topraklarımız çok temiz. Çoruh Üniversitesiyle yapmış olduğumuz tahliller sonucu çok kaliteli lavanta ürettik diyebilirim” dedi.

“İlçede Lavanta Ekmeye Başladılar”

İlçedeki vatandaşların lavanta ekmeye başladıklarını ifade eden Kaya, “Ardanuç’ta lavanta üretilebileceğini, ilçemizde yeni bir kazanç kapısının ve yeni bir üretim alanının olabileceğine artık Ardanuçlular inanabiliyor ve artık insanlarımız ilçemizde lavanta ekmeye başladılar” dedi.

Faaliyette olan kooperatifin kadın kooperatifi olduğunu vurgulayan Kaya “Kooperatifçilik anlayışı gerçekten ortak akılla, dayanışmayla yapılacak şeylerdir ve bizim baştan beri yapmak istediğimiz şeyde tamda buydu. Ardanuç Kaymakamımız, Belediye başkanımız ve halkımızın da yoğun bir ilgileri ve desteği vardır ve bundan dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Evet kooperatifimiz bir kadın kooperatifi. Biz asıl kadın arkadaşlarımızın becerisi ve maharetiyle ürettiğimiz lavantadan çıkardığımız yağla Ardanuç’ta kadın arkadaşlarımız katı ve sıvı sabun ve kolonya gibi ürünler üretecekler ve dolayısıyla da katma değerli ürünler üretmiş olacaklardır. Bizim asıl yapmak istediğimiz çalışma kadın arkadaşlarımızın elde edeceği ürünlerin hammaddesini üretmek ve şuanda biz bunu yapıyoruz ve birlikte başaracağız. Bu süreç şöyle bir süreç evet biz lavantayı ektik ama lavantayı distile etmemiz yani yağını çıkarmamız gerekiyordu ve sizde biliyorsunuz ülkemizde bir takım şeyler çok zor ve bizim kooperatifimizin bütçesini aşan bir şeydi. Bu yüzden Ardanuç’ta bir çalışma başlattık ve o çalışmanın sonucunda Ardanuçlu bir işadamımız bize destek sağladı ve bizde buradan iş adamımıza çok teşekkür ediyorum”

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: EMİNE OCAKÇI