Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, odanın yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Üretimi arttırmak amacıyla yapılan çalışmaları anlatan İskenderoğlu, odaya ait traktör ile bahçe ekimi yapan çiftçiye zirai destekte bulunduklarını kaydetti.

Borçka ve Murgul’da Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı 10 bin 200 üreticinin olduğunu ifade eden İskenderoğlu, “Mevcutta işlenen ekimi yapılan arazilere Borçka Ziraat Odası olarak vatandaşın kendi imkanları ile üretim yaptığı sahaları makineli tarıma geçirerek profesyonel tarıma geçirmeye başladık. Bu süreçte mera olarak kullanılan vatandaşın kendi imkanı ile işleyemediği arazilerde de 100 dönüm alanı tarıma kazandırdık.” dedi.

Borçka ve Murgul’da çay bal ve fındık gibi ürünlerin elde edildiğini belirten İskenderoğlu, Artvin’in coğrafyası gereği kaliteli bal üretimi yapıldığına dikkat çekti.

“Artvin dünyanın sayılı Türkiye’nin de en kaliteli balını üretiyor”

Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer alanı Macahel’de ve diğer alanlarda elde edilen her balın aromasının farklı oluşunu bitki çeşitliliğine bağlayan İskenderoğlu, “Artvin coğrafyası ve doğası ile nadide bir il akademik çalışmalar ile tespit edilmiş 2 bin 727 endemik ve biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin birincisi. Bu anlamda Türkiye’nin herhangi ilinde de Artvin’deki rakım farkını bulma imkanınız yok. O yüzden 0 kotundan 3 bin 900 metreye ulaşan bir fark var. Bu kot farklı bitki çeşitliliği demek. Dolayısıyla bu bitki çeşitliliği de bal kalitesine yansıyor. Artvin olarak Türkiye’nin en kaliteli balını ürettiğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu.

Artvin balının tanıtımının yapılması için devlet desteği ve teşvikine ihtiyaç olduğuna vurgu yapan İskenderoğlu, “Artvin sarp alanlara sahip dolayısıyla üretimimiz maliyetli ve meşakkatli oluyor. Ayrıca farklı köylerde aroması aynı olmayan ballar elde edebiliyorsunuz. Artvin dünyanın sayılı Türkiye’nin de en kaliteli balını üretiyor. Hak ettiği değeri görmesi için bu konuda gerek markalaşma gerekse tanıtım noktasında eksikliklerimiz var. O yüzden devletimiz bu noktada üreticilerimize destek olması ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası