Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve “Çanakkale Zaferi” konulu belgesel gösterimi ile başlayan programın açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nuri Yavuz, “Bugün hür ve bağımsız adımlarımızı attığımız bu vatanda bayrağımızın dalgalanmasına vesile olan başı semalara değen dedelerimize vefa borcumuz vardır. Onlar gülümseyerek ölüme gittiler. Vatan ve millet için canlarını, baba ocağını ve ana kucağını feda ettiler. Kahraman atalarımız ‘Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir.’ mesajını verdiler.

Başkan Erdem'e ziyaret Başkan Erdem'e ziyaret

Çanakkale Zaferi millî mücadele ruhunun başlangıcı ve ateşleyicisi olmuştur. Türk ordusu direnme azmiyle Birinci Dünya Savaşı'nın 3 yıl uzamasına neden olmuştur. Türk milletinin Çanakkale’deki mücadelesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ışıkları olmuştur. Çanakkale’de Türk milletinin vatan duygusu, millet olma bilinci bir kez daha zuhur etmiştir.” dedi.

1 (2)

Oturum Başkanı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Faruk Taşkın da “Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nin Yeri ve Önemi” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale Cephesi'nin Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda düşmana karşı mücadele verdiği cephelerden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Faruk Taşkın, “Çanakkale Savaşı hayatta kalma mücadelesi ve vatan savunması olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanakkale Savaşı sadece deniz harbi değil kara savaşı olma özelliğini de taşımaktadır. Osmanlı Devleti donanması yok denecek kadar azdı bu nedenle ‘deniz harbi tek taraflı gerçekleşmiştir’ şeklinde değerlendirilebilir. Savaşın seyrinin değişmesine aslında karada geçen mücadeleler etkili olacaktır. Anafartalar ve Conkbayırı muharebeleri bir nevi savaşın kazanılmasında önemli etkenlerdir” ifadelerini kullandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Fen Dr. Öğr. Üyesi Zemzem Yücetürk de Birinci Dünya Savaşının sebepleri ve savaş sırasında yaşanan gelişmeler, Avrupa’da cereyan eden siyasi çekişme ve kutuplaşmalar, savaşta açılan cepheler, savaşa katılan ülkeler, sömürgeci güçlerin savaştan beklentileri ve Osmanlı Devletinin savaşa girme süreci hakkında bilgiler aktardı.

1 (1)-1

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Dr. Arş. Gör. Süleyman Yelocağı ise “Millî kimlik meselesi, millî kimliğin oluşumundaki dinamikler ve Çanakkale Savaşı'nın millî kimliğin belirlenmesindeki önemi ile cumhuriyetin kurulmasında İttihat ve Terakki anlayışı ve hareketinin rolü hususlarında değerlendirmelerde bulundu.

1 (3)-1

Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümünden Doç. Dr. Cihan Kara ise “Çanakkale Muharebelerinin millî anlamı ve felsefesi ve ülkelerin kalkınması ve gelişiminin sağlanması noktasında nesnel bir bakış açısıyla tarihe göz atmak” hususlarına değindi. Doç. Dr. Kara aynı zamanda savaş döneminde Anadolu’da yaşanan çeşitli gelişmeler ve savaşı fırsat bilen azınlıkların isyanı” konularında bilgilendirmelere yer verdi.

Akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği programda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atakan Öztürk tarafından katılımcı konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi.

AÇÜ

kDSC_7380

Editör: Haber Masası