SOL Parti zamlara karşı yine sokaktaydı
Fatura zamlarına karşı protestolar sürüyor. SOL Parti, elektriğe yapılan fahiş zamların geri alınması ve enerji şirketlerinin kamulaştırması talebiyle düzenlediği eylemler ve imza kampanyalarına devam ediyor.
SOL Parti üyeleri, Hopa’da bir araya gelerek fahiş zamlar için eylem yaptı
SOL Partili Necati Dişli, basın açıklamasını okudu.
" Bu adil olmayan faturaları reddediyoruz " diyen Dişli, "Enerji şirketlerinden davacıyız. Enerji şirketleri daha çok kâr etsin diye elektrik faturaları ikiye, üçe katlandı. Tükettiğimiz elektriğin kat be kat fazlasını ödemek zorunda bırakılıyoruz. Bu adil olmayan faturaları reddediyoruz. Hayat pahalılığı altında zaten geçinemeyen milyonlar olarak bu faturaları ödeyecek gücümüz de yok. 2021 yılında 5 milyon ailenin elektriği kesilmiş, zamlar sonrasında bu oranın ikiye, üçe katlanacağı da açıktır."
Zamların derhal geri alınmasını vurgulayan Dişli, "Zamların geri çekilmesi için enerji şirketlerine SOL Parti olarak halkımızın vereceği güçle dava açıyoruz. Bu metni imzalayarak davaya güç verebilirsiniz" dedi.
Serdar Naca ise “Enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır!” diyerek; “Elektrik faturalarımız zamlarla iki üç katına çıktı. Bu zamların tek nedeni enerji üretim ve dağıtımının özelleştirilmiş olmasıdır. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil; şirketlere haraç kesiyorlar! Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar! Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!
Kamu kurumu olan EÜAŞ, zamlarla birlikte dağıtım şirketlerine 2022 itibarıyla elektriğin kilovat saatini 31.86 kuruştan satarken, halka gelen enerji bedeli 134,89 kuruş. Yani enerji şirketleri tarafından kamu fiyatının üzerine 4.23 kat ücret konuyor. Yani, enerji kamu hizmeti olarak sunulsa 100 TL’lik fatura 25 TL’ye düşecektir. Görülüyor ki ödediğimiz faturalar tükettiğimiz elektriğin ücreti değil; şirketler için toplanan haraçtır. Bu pahalılık ve zamlara son vermenin bir yolu var, o da enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılması, enerji hizmetinin bir insan hakkı olarak görülerek devlet eliyle sunulmasıdır. Enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır!
Bu zamlara karşı olan tüm halkı enerji şirketlerine açacağımız dava için imza atmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
İbrahim Eksilmez

sokak hayvanları için bir araya geldi sokak hayvanları için bir araya geldi

Editör: Haber Merkezi