Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde “Akademik Kurulu ve Tıbbı Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıda Artvin Çoruh Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve akademisyenler yer aldı.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesinin “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” alanında ihtisas üniversitesi unvanına sahip olduğunu ve üniversitenin bu alanda bilimsel-teorik çalışmalar yürüterek katma değeri yüksek ürünler elde etmeyi amaçladığını ifade etti.
Rektör Bilgin, Akademik çalışma felsefelerinden bahsederek, “Bilim ve eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve nitelikli ulusal ve uluslararası indeksli dergilerde yer alan bilimsel yayınların arttırılması. AR-GE faaliyetlerinin arttırılması ulusal ve uluslararası projelere katılımın arttırılması ve yaygınlaştırılması Yeni proje koordinatörümüz Ekrem Bey ve Hakan Gültekin hocalar bunun gerçekleşmesi için yoğun bir şekilde çalışmalara başlamışlardır. Bu çerçevede Sayın TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal hoca her türlü desteği bize vereceğini ve Üniversiteyi ziyaret edeceğini tarafıma iletmiştir. Yine kurumsal destek bağlamında hem Artvin şehrindeki kurumlar hem de Merkezi kurumlar Üniversitemize destek sağlamayı vaat etmişlerdir. Bu meyanda YTB, TTK ve ATAM SGK Başkanlığı gibi kurumlarla temas edilmiş olup destek sözleri alınmıştır. Çevre, kültür ve spor alanında aktivite faaliyet ve merkezlerimizi oluşturmak, çalışmaları hızlandırmak. Bu hedeflere uygun olarak Artvin valiliği, Özel İdare Belediye Çevre İl Müdürlüğü ve Turizm Müdürlüğüyle temaslar yaptık destekler aldık almaya da devam edeceğiz. Bu çerçevede BESYO Müdürümüz Ümit Hoca bundan sonra düğmeye basacak ve çok daha yoğun faaliyetler icra edecek ve bunların, iletişim koordinatörlüğü vasıtasıyla, görünürlüğünü ve yaygınlaşmasını sağlayacaktır. İhtisas sahamız olan Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında hem bilimsel teorik çalışmaları yürütmek hem de pratiğe yönelik katma değeri yüksek ürünler elde etmeyi amaçlamaktayız. Bu meyanda başta rektör yardımcılarımız olmak üzere, Özgür hoca, Koordinatör Kemal hoca TİBMER ve BİLTEKMER Müdürleri ve personelleri yoğun bir çalışma ve üretim seferberliği içerisine girmişlerdir. Buna Genel sekreterimiz Muhammet Ardıç Hoca da dâhildir” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye'nin ilk Tıbbi ve Aramotik Bitki Enstitüsünü kurma çalışmalarını başlattık” diyen Prof. Dr. Bilgin, “Yine ilk Afet Araştırmaları Enstitüsü için de harekete geçtik bu çerçevede de Halil Akıncı hoca yoğun çalışmalara başlamıştır. Ayrıca, Tıbbi ve Aramotik Bitki Dergisi de kurulmuştur. Yine Tıbbi aromatik ürünlerin satış pazarlama ve yaygınlaştırılması için TTO kurulmuş YÖK e gönderilmiştir. Bundan başka TEKMER kuruluşu için de çalışmalara başlamış durumdayız. İhtisas sahamız olan Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanındaki Yeni nesil faaliyet ve çalışmalarla Türkiye’de yeşil kalkınma, yeşil sanayi ve yeşil ekonominin öncüsü olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bilgin,“Tibbi ve Aromatik Bitkiler alanında ihtisas Üniversitesi seçilen Artvin Çoruh Üniversitesi bu alanda gerçekleştireceği çalışmalarla hem bölge kalkınmasına hem de uzun vadede ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Artvin Çoruh Üniversitesi olarak 2021 yılı içerisinde devam eden süreçte Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesi altından bazı faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, tıbbi-aromatik bitkilerin doğadan toplanması, serada tıbbi-aromatik bitkilerin üretimi, tıbbi ve aromatik bitkileriyle sürdürülebilir kalkınma yolunda Artvin isimli projenin desteklenmesi talebinin DOKAP'a sunulması, tıbbi-aromatik bitkiler sektör temsilcileri ile görüşmelerin yapılması, yerel meyve gen kaynaklarının korunması için çiftçilerle görüşülmesi, likapa bahçesi ziyareti ve ihtisaslaşma kapsamında Yusufeli ve Ardanuç ilçelerinde temaslarda bulunulması gibi faaliyetler gerçekleştirilmiştir” dedi.
Songül Yılmaz

Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma

Editör: Haber Merkezi