22 Kasım’da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 78 metreyi geçti. Sular ilçe merkezinin 500 metre kadar yakınına geldi.  Kesintisiz ikamet şartını taşımadıkları öne sürülen 18 aile yeni yerleşim yerinde hak sahibi olamadıkları için eski yerde yaşamına devam ediyor. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan aileler “Bizim verilen tarihlerde ikametgâh açığımızdan dolayı bizim elimizden evimizi aldılar.”dedi.

xcv

Baraj nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınmaya günler kala, İmar İskan Kanunu'na göre 2011-2013 yılları arasında kesintisiz ikamet sürecine dâhil olmayan ama Yusufeli'nde yaşayan 80 aile tepki gösterince yetkililer tarafından TOKİ'nin kura çekimine dahil edilmiş ve sonrasında kurada çıkan daireler gezdirilmiş olmasına rağmen 2022 Ağustos ayında ise hak sahibi olmadıkları gerekçesiyle evleri iptal edilmişti. Bu ailelerin 18'i hariç diğer aileler yeniden hak sahibi yapılırken 18 ailenin ise mağduriyetleri devam ediyor.

"Asrın yatırımları da asrın yanlışları da burada yapıldı"

Mağdur Emin Yılmaz mağduriyetini şu sözlerle anlattı:"Yusufeli'nde ikamet etmekteyiz 2000 yılından beri annem babam ve dört kardeşimiz olmak üzere burada yaşıyoruz. Köyümüzde iş imkânları olmadığı için Yusufeli merkezine taşınmıştık aynı zamanda eğitim imkânı da köyde yok. Maalesef yeni yerleşim yerinde hak sahibi olamadık. Bizim verilen tarihlerde ikametgâh açığımızdan dolayı bizim elimizden evimizi aldılar. Verilen tarihlerde muhtarlık ve yine özel durumlardan dolayı ikametimizi köyümüze aldırmışsak da Yusufeli merkezinde oturuyorduk. Yani şöyle ki annemiz buradayken babamız köye kaydırmışız ya da tersi olmuş. Dört kardeş olarak buradan ayrılanlarımız oldu evlenip gidenler oldu. Babam esnaf olarak ilçe merkezinde 1995'ten beri faaliyetlerini sürdürmektedir ve esnaflığımıza herhangi bir zarar getirecek faaliyetimiz olmadı. Yusufelili olmanın hakkını veren bir aileyiz. Ama gelin görün ilçede bir baraj nedeniyle devasa bir yatırım yapıldı ve asrın yatırımları buraya yapıldı ama gelin görün ki yatırımların buraya yapılmasından ziyade asrın yanlışları da maalesef buraya yapıldı. Biz burada olmamıza rağmen, bizi hak sahibi yapmadılar. Sizi bu üç sene burada olmadığınız için bizi hak sahibi yapmıyoruz dediler. Israrlarımız sonrası bizim mali kayıtlarımız ödemiş olduğumuz elektrik faturalarımızı gösterip bu ısrarlarımız sonrasında tamam, size vereceğiz dediler. Bizim gibi 80 kişiye kuraya hak ettiniz denildi ve biz de kura çekimine katıldık. 80 milyonun huzurunda bize kurada evlerimiz çıktı ve bizlere çıkan evleri gezdik hatta birçok kez gezdik. 8. ayda ise bize şu dendi 'siz buraya ait değilsiniz ve bir yanlış oldu' denerek bize verilen evler iptal oldu. Sonuçta bu 80 kişiden bizim 18 kişinin evi iptal edilirken kalan diğer 62 kişinin evleri geri verildi sanırım ses yüksek çıkınca.”

Yusufeli Belediye Başkan Adayı Netleşti Yusufeli Belediye Başkan Adayı Netleşti

fdgxg

" Gidecek bir yerimiz yok "

Dursun Ali Börekçi şunları söyledi: "Baraj nedeniyle şu anda bulunduğum yer babam ait ve arkadaki dairede benim şahsıma ait 35 yıldır burada Belediyeye su, Çoruh EDAŞ'a elektrik parası ödüyorum. Yalnız ikinci adresim buradan 9 kilometre yukarıda bulunan çıralar köyünde ikamet ediyorum ama burada taşınmaz mal varlığım var ve yukarıda hak sahibi olmak için elimizden gelen her türlü mücadele vermeye çalıştık ama senin ikamet adresin köy diye burada bize herhangi bir şey vermiyorlar. Babamın vefatından dolayı köydeki evlerde kardeşlerime çıktı doğal olarak köyde de bana ait ev yok. Ben de burada kalıyorum iki kızım var onların da can güvenliği olmadığı için komşularıma bıraktım ben de burada kalıyorum. Gidecek bir yerim yok sizler de görüyorsunuz. Özellikle ve özellikle sayın İçişleri Bakanımız buraya geldi ve biz onu seviyoruz ve burada 'bu vatandaşlarımıza 40 gün içerisinde evlerini vereceksiniz' dedi bunları göreceğim ve tespit edeceğim dedi. Sayın bakanımız buradan gitti elbette, ülkemizde bir deprem oldu ve buraya gelemedi. Bizim bakanımızdan ricamız gelsin burayı görsün hatta görsünler biz burada canlı canlı suyun altında kalmışız ya da deprem olmuş altında kalmışız değişen bir şey yok. Yani bizim ricamız gelsin sayın bakanımız gelsin görsün gerçekten mağdur muyuz diye eğer mağdur değilsek hakkımız yoksa devletimizden hiçbir şey istememiştik bugüne kadar bugünden sonra da istemeyiz."

" Ben daire sahibi olamazken elin yabancısı Yusufeli'nde daire sahibi olmuş "

Mağdur Recep Çelik şunları söyledi: "Yabancılar verilen o tarihlerde şantiyelerde çalışmışlar amir, memur işçi gibi etraftan da gördüğünüz gibi etrafımız şantiye dolu. Doğal olarak barajlarda çalışan işçiler verilen tarihler öncesinde burada oturdukları için yazılmışlar ve ev sahibi olmuşlar. Ben de o zaman deprem bölgesi olan 10 vilayetimizden birisine gidip uygun olan bir ev sahibi olayım. Nasıl ki dışardan gelip çalışan insanlar 200 milyara bu şartlarda ev sahibi oluyorsa bende Maraş'a gidip ev başvurusunda bulunayım TOKİ'ye, verirler mi bana hayır vermezler. Burada yaşayan insanlarla aynı tutulmamalı aynı TOKİ'deki şartlara göre verilsin çünkü burada mağdur olan bir sürü insan var. Ben daire sahibi olamazken elin yabancısı Yusufeli'nde daire sahibi olmuş.”

Bahar Öztürk

Editör: Haber Masası