Borçka Düzköy Cevizli mahallesinde kestane balı üreten Ziraat teknisyeni Ömer Çatan, beş yıldır arıcılık ile uğraştığını belirtti. Mevsimsel değişiklikler nedeniyle kestane ağaçlarında hastalığın her geçen gün yoğunlaştığını vurgulayarak ağaçların kuruması ile arıcıların sıkıntı yaşadığını söyledi.

çatann 2

Bölgede yaşayan vatandaşların ormancılık ile geçimini sağladığını söyleyen Ömer Çatan, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçların hastalıkla mücadele ve ağaçları gençleştirme gerekçesiyle kestiklerini belirterek ” Bundan birkaç yıl öncesinde kestane ağaçlarını Orman İşletme Müdürlüğü öncülüğünde bir aşılama yöntemi geliştirmeye çalıştılar ve onla birlikte bir dal kanseri hastalığı bulaşmaya başladı ve kestane ağaçlarımız kurumaya başladı. Bu şunun da önünü açtı kestane ağaçları kuruyor ve hastalıkla mücadele için ağaç kesimine başlandı. Dolayısıyla bununla ilgili orman işletmesine ağaç kesimiyle ilgili sorduğumuzda; hastalıkla mücadele için bu ağaçları kesmek zorunda olduklarını ve daha yeni genç ağaçların yetişmesi için kestiklerini söylediler.” ifadelerini kullandı.

Barajların su tutması ve HES’lerin yoğunlaşması ile mevsimsel değişiklik yaşandığını söyleyen Çatan “Geçen sene kestane süresi boyunca havaların aşırı derecede bozuk olması ve yağışlarında yoğun olması nedeniyle kestaneden çok fazla verim alınmadı. Tesadüf ki şuanda 3-4 gün oldu havaların güzel olması sebebiyle kestane çiçeği açtı ama bugünde hava kapalı” dedi.

Artvin bölgesinin bitki örtüsü ve bitki çeşitliliği bakımından kaliteli ve bal yetiştiriciliğine uygun bir yer olduğunu vurgulayan Çatan, bölgeye Kafkas arı ırkından başka arının girmemesi içim mücadele ettiklerini söyleyerek ”Aslında bu Kafkas ırkı bölgesi ve bu bölgeye bu ırkın dışında başka bir ırk arının girmesi yasak. Bu ırkın bozulması buradaki balın kalitesini de düşürüyor. Hemen yanımızda Gürcistan var ve Gürcistan’dan kaçak yollarla ana arı kaçakçılığı ve bal kaçakçılığı yapılıyor ki bunlarla ilgili özellikle birkaç yıldır Arıcılar birliği ve Ziraat odaları mücadele gösteriyor” diye konuştu.

çatann 1

Arıcıların piyasa şartlarına göre yok olacağını dile getiren Çatan, son olarak şu sözleri dile getirdi ”Arıcılara bence sahip çıkılması gerekiyor ve devletin arıcılara destek vermesi gerekiyor, yoksa arıcılık böyle giderse piyasa şartlarında yok olup gidecek.”

Gülşen MAKAR

Balcı “Eksiklikleri Tespit Ederek Çalışacağız” Balcı “Eksiklikleri Tespit Ederek Çalışacağız”

Editör: Editör Masası