Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular


2.820 bitki çeşidiyle ülkede birinci ve endemik  türüyle dünya ikincisi Artvin’de, Artvin Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş ” Artvin’in her bölgesinin balının kalitesi sayesinde Artvin balı Londra’da yapılan yarışmada dünya birinci seçildi evet ama tanıtım konusunda zayıfız ve bu bizim uğraşımız tanıtım için yeterli değil o bizim kravatla gezen abilerimiz bu işe el atarsalar ülkemiz kaliteli balı yiyecek “ dedi.
“ARTVİN ENDEMİK TÜRÜ BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN DÜNYA İKİNCİSİ.”
Denize sıfır noktasından 3.600 rakımına kadar uzanan ve engebeli arazisi nedeniyle çok fazla tarımında yapılmaması ve sanayinin de olmamasından kaynaklı tertemiz doğasıyla arıcılık için ideal olan Artvin’de üretilen balın tanıtımının yetersizliğinden şikâyetçi olan Artvin Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş şunları söyledi,
“Artvin Türkiye coğrafyasında ender bulunan bir yerdir çünkü Artvin’in arazi yapısı engebeli olması nedeniyle arazinin büyük bir kısmı işlenmemiş ve aynı zamanda çok fazla tarım yapılmaması nedeniyle de zirai ilaçlama kullanılmamış ve dolaysıyla da arıcılık için elverişli bir bölgedir.
Bizim ballarımız tabi ki kaliteli, bizde 2820 adet bitki çeşitliliğiyle Artvin ülke genelinde birinci sırada ve endemik türüyle de Dünyada da ikinci sırdayız. Aynı zamanda hava şartlarımız ve Artvin’de fabrikalarının olmamasında nedeniyle fabrika dumanlarının da olmaması nedeniyle de ballarımız kalitelidir. Evet, balımızın kaliteli yapanda yine bizim arıcılarımızın kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır. Ballarımızda herhangi bir katkı maddesi yoktur ve eğer doğada bal var ise arıcımızda bal var demektir. Bu konuda bizde denize sıfır noktasında, 3.600 rakımına kadar arı otlaklarımız var ve arıcılarımızın kimisi arakasıyla kimisi de zincir takarak arılarını ormanlara taşıyarak bal üretiyorlar.
“BALIMIZIN TANITIMINDA EN BÜYÜK GÖREV KRAVATLI GEZİNEN ABİLERİMİZE DÜŞÜYOR.”
Artvin’de Camili ve Maçahel balı, Murgul Kokelet ve yahut ta Kabarca balımız, Artvin Hatilla balımız, Ardanuç Usot (Tosunlu) balımız, Şavşat’ta Meydancık balımız ve aynı zamanda Yusufeli’nde güzel balımız vardır ve bizde bunu güzel insanlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Artvin balı Londra’da yapılan yarışmada dünya birinciliğini kazanarak altın madalya almıştır. Bu başarı Artvinli arıcıların eseridir, dolaysıyla arıcılarımıza teşekkür etmek istiyorum.
Şimdi doğrusu ballarımızı tanıtma konusunda gerideyiz ve bizim uğraşımız yetmiyor ama bizde kravat takıp gezen abilerimiz var ve onların bu konuya el atmaları lazım. Ülkemize kaliteli bal yedirmemiz lazım ve dolaysıyla siz basında bu konuda destek çıkarsanız biz kaliteli balımızı ülkemize ilimize tattırırız”  
Haber: Emine OCAKÇI 

Editör: EMİNE OCAKÇI