İl Mili Eğitim Müdürü Fahri Acar, üniversitelere yerleştirme tercihlerinin son günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından Artvin’de de binlerce öğrenci üniversite eğitimini almak için tercihlerini yaptı.

Artvin’de bu yıl başarının arttığını aktaran Acar, Artvin Gazeteleri muhabirine yaptığı açıklamada, “Her zaman söylüyoruz Artvin bir eğitim kenti. Bunun ötesinde eğitimle göç alan bir kent olması hayalimiz var. Bu nedenle Artvin Milli Eğitim Müdürlüğünün her bireyi, büyük ailemizin her üyesi başarımızı arttırmak için gece gündüz demeden, mesai mevhumu tanımadan çalışıyoruz doğal olarak da bu da sonuçlarımıza yansıyor.” dedi.

Üniversite sınavlarının sonuçları 12’nci sınıf öğrencilerinin üzerinden değerlendirildiğinde Artvin’in ortalama seviyede olduğunu ifade eden Acar, “YKS’de maalesef Artvin’de başarıda olumsuz bir algı var. Özellikle bunu belirtmek istiyorum. Çünkü sınava giren tüm öğrenciler üzerinden açıklandığı için sonuçlar bizde mezun öğrencimiz bu sene bin 500 12’nci sınıf öğrencimiz girmiş sınava ama sınava giren sayımız 4 binin üzerinde yani 2 katından da daha fazla. Sınava girenlerin tamamı üzerinden hesaplandığı için böyle bir algı var. Oysa ki 12’nci sınıflar mezunları açısından değerlendirdiğimiz zaman Artvin, YKS de çok iyi olmamakla birlikte kötü bir kentte değiliz.” diye konuştu.

Bu yıl Artvin’de üniversite sınavı başarısı açısından 10,5 soruluk artışla Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışın olduğunu vurgulayan Acar, 3 yıllık sınav karşılaştırması yaparak, “En son 2020 rakamları verilmişti bu da bize yakışmayan bir dereceydi ama ben sınava giren öğrencilerimiz üzerinden kısa bir analiz yapmak isterim. TYT’de 9’ncusınıf müfredatının olduğu o bölümde seviyemiz biraz daha düşük onu arttırmak için çabalıyoruz. Geçen yıllarda 0.50, 0,40 ile 1 soruya yakın atışlarımız varken, bu sene ilk kez 1 sorunun üzerine çıkan bir doğru artışıyla Türkiye ortalamasına yaklaştık TYT’de ama yine Türkiye ortalamasının biraz altındayız. AYT’de özellikle yerleştirme değerlendirmesine baktığımızda 2022’de Türkiye ortalaması bayağı bir altındaydık. Doğru soru açısından ortalama sınava giren öğrenciler üzerinden değerlendirdiğimizde 2021 yılında Türkiye ortalamasının 3 soru kadar altına geldik ama son 2 yıldır, özellikle geçen yıl Türkiye ortalamasının 3,97 yani 4 soru kadar üstüne geldik. Bu sene özellikle söylemek istiyorum bunu çalışan arkadaşlarımızın emeklerine hakkını teslim etmek anlamında Türkiye ortalamasının 10.45 yani 10 buçuk soru üzerinde yapmış bir Artvin Milli Eğitim camiası var. Türkiye ortalaması 30.22 doğru, biz 4.67 doğru yaptık. Kendi içimizde 2020’den 2023’e baktığımızda yaklaşık 11 sorunun üstünde bir artış Türkiye ortalamasıyla kıyasladığımızda da 27 soruluk bir artış katletmiş bir ekibiz.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl üniversite sınavına rekor yerleştirme beklediklerini ifade eden Acar, açıklamasında şunları söyledi:

“Bugün öğrencilerimizin tercihlerinin son günü. Biz hem sınava giren öğrencilerimizin toplam aldığı puan ortalamaları ders ders analizlerini yapıyoruz hem de yerleştirdiğimiz öğrenci sayısından. 2020 yılında 420 öğrenciyle başlamıştık. 2021 yılında 450 ve geçen yıl 570 öğrencimizi yerleştirdik. Bu sınava giren 3 öğrencimizden birinin yerleşmesi demek. Bu yıl bin 510 öğrencimiz sınava girdi. Bu sene hedefimiz inşallah 500’ün üzerinde öğrencimizi nitelikli bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirmek. Artvin tüm yönleriyle bir eğitim kenti. Bizim bu çalışmalarımızın devamında bir üniversite şehri de aynı zamanda. Umuyoruz ki çocuklar arzu ettikleri bölümlere üniversitelere bu sene de sayılarını da arttırmış olarak yerleştireceğiz. Bu net ortalarındaki artış direkt olarak da yerleştirmelere de yansıyor. Geçen yıl rekor bir yerleştirme sayısına ulaşmıştık. Bu sene onu inşallah artırarak devam ettireceğiz.”

Haber: Emine OCAKÇI

Eğitimler 2 Ekim’de başlıyor  Eğitimler 2 Ekim’de başlıyor 

Editör: Editör Masası