Endemik bitki türü bakımından Türkiye’nin en zengin ili olan Artvin’de bu türlerin korunması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor.

“Kent meydanı şehrimizin kalbi olacak” “Kent meydanı şehrimizin kalbi olacak”

Tıbbi Aromatik Bitkileri katma değer ürünler haline getirmek adına çalışmalar yürüten AÇÜ, 9 Cumhurbaşkanlığı, 2 Avrupa Birliği Erasmus+ projesi ile ‘yeşil ekonomi, yeşil sanayi’yi Artvin’de geliştirme hedefleniyor.

Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin Türkiye’nin ilk 10 bahçesi arasında yer aldığını ifade eden AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, “Üniversite olarak tıbbi aromatik bitkiler ihtisas Üniversitesiyiz. Çalışmalarımız bu alanda yoğunlaşmış durumda bunun içinde Türkiye’nin 10 büyük botanik bahçelerinden biri olan Artvin Botanik Bahçesi de geçtiğimiz sene faaliyete geçmiş bulunmakta. Gerek Kafkasya bölgesinde gerekse de Türkiye’de botanik bahçeleri içerisinde sayılı botanik bahçelerinden birisi burada değişik Artvin’e has endemik bitkileri bir taraftan muhafaza ediyoruz, yetiştiriyoruz diğer taraftan bu endemik bitkilerin tohumların saklandığı bir bitki kütüphanemiz var. Herbaryum dediğimiz bir bitki kütüphanemiz var. Yerel bitkilerin, tohumların korunması muhafaza edilmesi açısından önemli bir çalışma. dolayısıyla biz Artvin Çoruh Üniversitesi olarak çevresel konularda tıbbi aromatik ile ilgili çalışmalarda bitkilerin korunması Artvin’e yönelik bu tür gerek endemik bitkilerin, tıbbi aromatik bitkilerin yaygınlaştırılması, korunması ve bunlardan organik ürünler elde edilmesi ilaç gibi kozmetik sanayi gibi organik ürünler gibi bu alanlarda ürünler elde etme noktasında da büyük projeler yürütüyoruz. Cumhurbaşkanlığının 9 tane projesi bunları yürütüyoruz. Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri başlattık bu sene 2 tane büyük bir proje bunun birisi tıbbi aromatik projesi diğeri de çevre bilincini yayma ve yaygınlaştırma projesi. Bu ikisi de Avrupa Birliği Erasmus plus projesi. Biz bu projeleri de yaygınlaştıracağız. Bununla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Üniversitenin botanik bahçesini kullanarak turizmi de cazip hale getirmeyi planladıklarını kaydeden Bilgin,  “Bir taraftan akademik çalışmalar, bir taraftan proje çalışmalarımız, diğer taraftan da bu botanik bahçesi yoluyla Artvin’de turizmi de cazip hale getirmek istiyoruz. Artvin’i bir turizmin cazibe merkezi olması noktasında botanik bahçemizin güzel bir mühim bir rol kilit bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Buna yönelik de çalışmalarımız var. Geçen hafta bitki dikimi yaptık onu üniversite öğrencileriyle yaptık işte bu birkaç gündür faaliyetimizi de daha çok ilköğretim öğrencilerimizle gençlerimizle çocuklarımızla ilkokul seviyesinde lise seviyesine kadar bu etkinlikler devam ediyor. Bu çevre bilincini, yeşil bilinci hep beraber yaygınlaştırmamız lazım. Bizler artık dünyanın gidişatı olan Avrupa’da Amerika’da dünyanın ileri ülkelerinde yeşil sanayiyi yeşil ekonomiyi biz Artvin’de oluşturmaya çalışıyoruz Artvin’i bu anlamda pilot bölge oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü Artvin’in şartları buna çok müsait. İklim örtüsü bitki örtüsü coğrafi şartları barajları nehirleri bunların hepsinin Artvin’de olduğu bir coğrafya var dolayısıyla bu coğrafyanın özelliklerine uygun bu faaliyetlerimizi çok yönlü sürdüreceğiz bundan sonra da.” diye kullandı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası