Memleket Partisi Projeleri İle Aday Memleket Partisi Projeleri İle Aday

08 Artvin Haber sitesinin haberine göre, Artvin’in Arhavi ilçesinde gönüllüler ve belediye işbirliğiyle 2020 yılında kurulan hayvan barınağında tutulan köpeklerinin yaşam koşullarının kötü olduğu gerekçesiyle Arhavi Hayvanları Koruma Derneği üyeleri barınağı ziyaret ederek basın açıklamasın yaptılar.

2020 yılında Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu'nun ciddi çabalarıyla inşaatı tamamlanan ve ilçedeki sahipsiz hayvanlara hizmet veren barınağın son hali adeta içler acısı durumda. Bakımsız ve hasta hayvanların halleri hayvan severleri harekete geçirdi. Bugün barınak önünde bir araya gelen hayvan severler basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdiler.

barınak (2)

Basın açıklamasında dernek adına konuşan Osman Özşalap şunları söyledi;

“ARHAYKO, Arhavi Hayvanları Koruma Derneği adıyla, Arhavi’de 2019 yılı nisan ayında sokak hayvanlarını korumak ve haklarını savunmak amacıyla gönüllü insanlar tarafından kurulmuş ve faaliyete geçmiştir.

Gönüllü bir avuç insan olarak, bütün ağır maddi ve manevi imkansızlıklar içinde mücadele vermekteyiz. İhtiyaçlara ve harcamalara yetişmek maalesef mümkün olmamakta, bizleri çok zorlayıp sıkıntıya sokmaktadır.

Belediye ve kaymakamlıktan alabildiğimiz çok yetersiz ve çok sınırlı kaynaklarla, çoğunlukla kendi bütçemizle karşılayarak ayakta kalmaya ve hayvanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Yeterli mama desteği alamıyor, çoğu zaman bağışlara yönelmek zorunda kalıyoruz. Acil gereksinimleri ise kendi cebimizden karşılamaktayız.

Belediyenin yanlış uygulamaları acımasızca devam etmektedir. Bu anlayışsız politikalar hem bizi hem hayvanları çok büyük sıkıntılara sokmaktadır. Çözüm olarak en kötü yollar tercih ediliyor, kısırlaştırmalar düzenli yapılmıyor, hayvanlar sel bölgesinde zarar görüp pek çok hayvanın ölümüyle sonuçlanan ve yıkım kararı bulunan Nero Hayvan Bakımevi’ne doldurulmaktadır. 2021’deki sel felaketinden sonra İçişleri Bakanlığı’nın yeni bir bakımevi kurulması talimatına rağmen, doğru dürüst bir rehabilitasyon ve bakımevi hala kurulamamıştır. Hayvanlar Nero Bakımevi’nde adeta can çekişmektedir.

Bizler tamamen kendi imkanlarımızla, bakıma muhtaç hayvanları eski çay fabrikası lojmanlarında yaşatmaya çalışmaktayız. Belediye tarafından bir veteriner bile temin edilememiştir. Kısırlaştırmalar düzenli yapılmadığı için de, popülasyon hızla artmakta ve kontrolsüzlüklere, hem hayvanlar hem insanlar için tehlikelere yol açmaktadır. Belediye çalışanları bizleri sadece “sorun kaynağı” olarak görmektedir. Sokak hayvanlarına yönelik yegane uygulamalar, hayvanları toplayıp bakım istasyonlarına koymak, küpesi olan pek çok hayvanı da uzak yerlere götürüp atmaktan ibarettir. Biz gönüllülerin hayvanları beslediği için Arhavi’nin başına problem açan insanlar olarak görmekten vazgeçmelerini talep ediyoruz. Gönüllüler olarak bizler sorun kaynağı ve istenmeyen insanlar olarak hedef gösterilmekteyiz. Bu durum bizi ve hayvanları çok yaralamakta, çok zor duruma düşürmektedir.

2020 senesinde Gamze Topuz’un öncülüğünde, gönüllüler ve bağışçıların işbirliğiyle Nero Hayvan Bakımevi kuruldu. 2021’deki sel felaketinde bakımevi ciddi zarar gördü. Onlarca hayvan boğularak öldü. Sel felaketinden sonra İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, derhal yeni bir alan bulunmasını, yeni bir bakımevinin derhal inşa edilmesini talimat verdi. Buna rağmen, türlü bahanelerle bir arazi bulunamadı, yeni bakımevi kurulamadı. Almanya’dan yüklü miktar para bağışlamayı düşünen bağışçılar, bu beceriksizlik yüzünden bağışlarını geri çekti. Tüm bu süreç boyunca belediye topu kaymakamlığa, kaymakamlık belediyenin üzerine attı. Hayvanlar ve bizler ciddi şekilde mağdur edildik. Sel felaketinde hayatta kalan hayvanların bir bölümü Çaykur’un eski lojman binasına götürüldü. Yaklaşık iki senedir orada sokak hayvanlarının bakımını ve ihtiyaçlarını karşılamak için canla başla uğraşmaktayız.

Toplamda 50-60 civarı köpek, 10 civarında kedi bulunmaktadır. Bu hayvanların beslenebilmesi için günlük en az 15 kg, aylık 675 kg mama ihtiyacı vardır. Hayvanların tamamı için en az 45 çuval mama gerekmektedir. En uygun fiyatlı mama üzerinden yapılan hesapla;

Aylık mama maliyeti: 30*350=  10.500,00 TL ‘dir.

Belediye ihtiyaç duyulan 45 paket mamanın sadece 15’ini karşılamakta, kalan 30 paket dernek üyeleri, gönüllüler ve bağışçılar tarafından sağlanmaktadır.

Ayrıca, bakıma muhtaç, engelli ve yavru hayvanlar için yoğurt, ekmek, ıslak mama, tavuk haşlama, makarna gibi ekstra gıdaların sağlanması da gerekmektedir. Bunlar yine derneğimiz gönüllüleri tarafından karşılanmaktadır. Bu faaliyet her gün sürdürülmektedir. Bu ihtiyaç kalemi içinse;

Aylık ekstra gıda maliyeti: 3000-4000 TL civarındadır.

Hayvanların ihtiyaçları sadece beslenmeyle sınırlı değildir. Aynı zamanda hasta, yaralı, engelli hayvanların bakımı için ilaç tedariki de zorunlu şekilde gerekmektedir. Örneğin, uyuz vakaları için en az 150-200 TL’lik bir maliyet oluşmaktadır. İç parazit ilaçları ise 30 TL civarındadır.

Tüm bunların yanında, ameliyat, vitamin ve ulaşım gibi masraflar da oluşmaktadır. Bu tarz maliyetler de derneğimizin üzerine yıkılmış durumdadır.

Bu tarz ihtiyaçların giderilmesi, öncelikli olarak belediyelerin görevidir. Ne yazık ki, belediye bu görevlerini ihmal etmektedir. Dernek olarak, ayda yalnızca 2000 TL yardım alabilmekteyiz. Bu da ihtiyaçların karşılanması için çok yetersiz kalmaktadır.

Acilen hayvanların tedavi, kısırlaştırma ve bakımlarının sağlanacağı bir alan gerekmektedir. Veteriner temini şarttır, çünkü mevcut durumda veteriner ücretlerini bile dernek karşılamaktadır. Belediye, gönüllülerle ortaklaşa bir süreç yürütebilmek zorundadır. Sayılan bu işlerin ivedilikle yerine getirilmesini talep ediyoruz.”

barınak (3)

08 Artvin Haber

Editör: Editör Masası