20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor 20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor
SOL Parti Artvin İl Örgütü, Hükümetin açıkladığı yüzde 25’lik kira zam sınırına dair açıklama yaptı. SOL Parti Artvin İl Örgütü açıklamasında, Barınma krizini çözmek için yapılması gerekenleri sıraladı. “Konutu rant aracı olarak gören anlayış terk edilmelidir” diyen SOL Parti Artvin İl Örgütü, açıklamasında, “Bu düzenleme AKP’nin inşaat şirketlerini ve müteahhitleri beslemenin ötesine geçmeyen konut politikalarıyla ortaya çıkardığı barınma krizini derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır” dedi. Temel hakların güvencesi, insanca yaşam koşullarının sağlanması için kira yardımı yapılması gerektiğine dikkat çeken SOL Parti, Bazı kent merkezlerinde ortalama kira fiyatlarının 20 bin lirayı bulduğunu hatırlattı. SOL Parti Artvin İl Örgütü, barınma krizini çözmek için yapılması gerekenleri sıralayarak,  7 acil çözüm önerisini paylaştı. Kiracıları tahliye ve kira artışlarına karşı koruyucu yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan SOL Parti, “Herkesin nitelikli konutlarda insanca yaşamasını sağlayacak kamucu sosyal konutlar için mücadeleyi büyüteceğiz” diyen SOL Parti’nin önerileri şunlar: “Fazla Konutlar Kamulaştırılmalıdır”
  1. Barınmanın temel bir insan hakkı olarak tesisinin ilk adımı olarak konutu rant aracı olarak gören anlayış terk edilmelidir.
  2. Barınma krizini çözmek için sosyal konutlar yapılmalı ve yaygınlaştırılmalı, başta bankaların ve inşaat şirketlerinin elinde bulunanlar olmak üzere fazla konutlar kamulaştırılmalıdır.
  3. Kira fiyatlarındaki yükselişin durdurulması için üst sınır getirmek üzere düzenleme yapılmalıdır.
  4. Evden çıkarmalar ve tahliyeler durdurulmalıdır.
  5. Kiracıları tahliye ve kira artışlarına karşı koruyucu yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık kiracının tahliyesine izin veren ve 5 yıllık kiracılar için açılan kira tespit davası maddeleri iptal edilmelidir.
  6. Öğrencilerin cemaat ve tarikatlara mahkum bırakılmalarından derhal vazgeçilmeli, öğrencilerin KYK borçları silinmeli ve öğrencilere yönelik parasız, nitelikli yurtlar ve barınma imkanları sağlanmalıdır.
  7. Barınma hakkıyla ve bağlantılı olarak temel hakların güvencesi, insanca yaşam koşullarının sağlanması için kira yardımı yapılmalıdır.
Uğur Aykan

Editör: Haber Merkezi