Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin’de yapılan ağaç kesimlerini Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi sundu. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi sunan Bayraktutan, son 5 yılda Artvin’de kaç ağacın kesildiğini sordu.

Konuyu yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Bayraktutan, yaptığı açıklamada, “Ülkemizin her köşesinde neredeyse tüm ormanlık alanlarda adeta orman kesim seferberliğinin ilan edilmiş durumda olduğunu defalarca yazılı soru önergeleriyle, meclis araştırma önergeleriyle gündeme taşıdık. Doğanın, ağacın, tabiatın, ormanın korunmasının öneminin bir kez daha altının çizildiği bir dönemde böyle uygulamalarla karşılaşmak gerçekten çok üzücü. Bu konuda her zaman çok duyarlı olan Artvin halkı yaşam alanlarında bilimsel verilerden uzak şekilde bilinçsizce kesim yapılmasına, orman katliamına razı gelmemekte, bir an önce bu şekilde yapılan ağaç kesimlerine son verilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir. Artvin ilimiz genelinde ilgili politikalardan vazgeçilmesi, Artvin halkının sesine kulak verilerek orman katliamlarının sona erdirilmesi, mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Doğa harikası bir coğrafyaya sahip ilimizde çevre katliamları son bulana dek, yaşam alanlarımızı korumak ve en önemlisi de gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak içinverdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Bayraktutan’ınTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorular şu şekilde;

Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular

1-Artvin ili genelinde son 5 yılda kaç adet ağaç kesilmiştir? Bu ağaçlar hangi gerekçeyle, hangi taşeron firmalar vasıtasıyla, hangi yöntemlerle kesilmiştir?

2-Orman Genel Müdürlüğü tarafından Artvin merkez ve ilçelerinde yapılan ağaç kesimleri hangi yöntemle yapılmaktadır?

3-Son 5 yılda kesildiği belirtilen ağaçların türü ve yaşları nedir? Yıllar itibariyle listeler misiniz?

4-Bu ağaçların kesimi esnasında bilimsel verilerden uzak yöntemler kullanıldığı iddiaları doğru mudur? Kesilen alanlarda ağaç ve fidan ıslahı gözetilmeksizin kesim yapılmasının ve ağaçların gerekli veriler ışığında damgalanmamış olmasının gerekçeleri nelerdir?

5-Artvin ili genelinde kaç hektar yeşil alan ağaçsız bırakılmıştır? Bu alanlar kaç adet bitki ve hayvan türünün yaşam alanıdır?

6-Bu iddialar ışığında Artvin ili genelinde Bakanlığınıza bağlı kişi ve kurumlar tarafından yapılan kesimlerin sorumluları kimlerdir? İlgili iddiaların aydınlatılması hususunda herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

7-Bölge Halkının sesine kulak verip Artvin ili genelinde ilgili orman katliamının sona erdirilmesi hususunda gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır? Bir takvim açıklar mısınız?

Haber: Gülşen MAKAR

Editör: GÜLŞEN MAKAR