Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.
Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna, protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.
Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar da törende yaptığı konuşmada: “İlimiz, coğrafi işarete konu tarımsal, hayvansal ve kültürel birçok ürün çeşidine sahiptir. Bunları korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak ise bizlerin görevidir. Çok iyi biliyoruz ki; Kültürel ve yerel değerlerin özelliğini kaybettirmeden devam etmesi yasal koruma ile mümkündür. Bu gün burada Şavşat’ımızın Cittaslow markasını coğrafi işaretli değerlerle taçlandırmanın mutluluğunu gururla paylaşıyorum. Amacımız, üretimi artırmak, istihdama katkı sağlamak, turizm hareketliliği ile birlikte yerel lezzetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu süreçte çalışmalarımızı destekleyen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına ve Avrupa Birliği Geliştirme İdaresine huzurlarınızda teşekkür ediyor, desteklerinin devam etmesini bekliyoruz. Çok yakında Şavşat’ımızın ikinci coğrafi işaretli değeri olarak Korava’nında İlimizin diğer marka değerleri yanında yer alacağı müjdesini vermek istiyorum. Burada sağlanan birlikteliği Coğrafi işaret alma çalışmalarında sürdürürsek 2200 çeşit değere sahip Türkiye Lezzet Haritasına birçok tescilli ürünümüzü katabiliriz. Turizmin başkentinin coğrafi işaretli değerlere kavuşmasının mutluluğunu bir kez daha sizlerle paylaşıyor, tüm katılımcıları Şavşat Ketesi ile birlikte Korava içmeye Şavşat’a davet ediyorum.”
Tescil Sahibi Kurum Temsilcileri ve Üreticiler Konuştu
AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programının kapanış oturumunda coğrafi işaret alan kurum temsilcileri ve üreticiler deneyimlerini anlattı.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yüksel Çoruh, oda olarak Artvin’e önemli lezzetlerinden Puçuko’nun coğrafi işaretini aldıklarını belirterek, bu süreçteki deneyimlerini ve hedeflerini anlattı.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hamdi Yıldırım, Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmek coğrafi işaretlerini aldıklarını, bu ürünlerin tariflerine uygun şekilde hazırlanması ve tüketiciye ulaşması için denetim faaliyetlerini de titizlikle sürdürdüklerini vurguladı.
Hatila Balının coğrafi işaretini alan Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Koopetarifi Başkanı Hasan Yaşar da, amaçlarının Artvin’in ürünlerine değer katmak olduğunu belirterek, “Pazarın uzağında olabiliriz ama ürünlerimizi kaliteli ve temiz olarak üreterek, e-ticareti de kullanarak katma değer yaratacağız. Türkiye baldan dünyada bir kalite ödülü alacaksa bu Hatila Balı ile olacaktır” dedi.
DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ise eğitimin sonuçlarının katma değer yaratmasını umduklarını belirterek, “Eğitimlerde çok değerli bilgiler verildi. Artvin olarak değerlerimize sahip çıkarak, yeni değerler ekleyerek başta gastronomi turizmi olmak üzere iyi bir katma değer yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.
Şavşat Belediyesi

Müftü Önal'dan veda ziyareti Müftü Önal'dan veda ziyareti

Editör: Haber Merkezi