UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer Programı kapsamında 29 Haziran 2005'te biyosfer rezerv alanı ilan edilen Camili, UNESCO koruması altında, Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı olma özelliğini koruyor.

macahel bulut ağ (6)

Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köylerini bünyesinde barındıran ve yaklaşık 25 bin hektardan oluşan Macahel Havzası'nda 23'ü endemik 2 bin 727 bitki türü bulunuyor.

Bozulmamış ekolojik ve kültürel bir hazine olarak saf Kafkas arısı ırkının üretim ve gen merkezi olan Camili Havzası, yeşil vadileri, alpin çayırları (yüksek yerlerdeki çayırlar), yaşlı ormanlarının yanı sıra bozayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ horozu ve yırtıcı kuşlar gibi yaban hayatını da bünyesinde barındırıyor.

macahel bulut ağ (4)

El değmemiş doğası ile dikkat çeken bölgeye haber yapmak için giden basın mensupları, yaklaşık 1800 rakımlı zirvede oluşan bulut denizi anına şahitlik etti.

Bu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştiren gazeteciler, Artvin’in doğasına bir kere daha hayran kaldı.

Gazeteciler Bayram Sarayoğlu, Ziya Akyıldız, Murat Yıldırım ve Hatice Diler’in haber dönüşü kadrajlarına takılan görüntüler seyrine doyumsuz anlar yaşattı.

macahel bulut ağ (5)

Borçkalı olan Ziya Akyıldız, bu manzaraya sürekli şahit olduklarını ve doğa ile iç içe olmanın güzelliklerini yaşadıklarını kaydetti.

Bayram Sarayoğlu da haberden dönerken şahit oldukları manzaranın tüm yorgunluğu aldığını aktardı.

Doğa haberlerini yazmayı çok keyifli bulduğunu dile getiren Sarayoğlu, “Muhteşem doğada yaşıyoruz. Bu doğayı ülkemize ve dünyaya duyurmak için çabalıyoruz. Aynı zamanda bu güzellikleri izlemek ayrı keyif veriyor. Ruhunu bedenini dinlendirmek isteyenleri buraya bekliyoruz.” dedi.

macahel bulut ağ (1)

Murat Yıldırım ise yaptığı açıklamada, “Doğayı fotoğraflamayı çok seviyorum. Sık sık kamplar yapıyor bu güzelliklerin tadını çıkarıyorum. Haber dönüşü böyle bir manzaraya denk gelmek dinlendirdi.” diye konuştu.

Karçallar'ın zirvesinde Yıldızlı Göl Karçallar'ın zirvesinde Yıldızlı Göl

Aslen Erzurumlu olan Hatice Diler de bulut denizini ilk defa burada gördüğünü dile getirerek, “Artvin’in her bölgesi ayrı güzel. Doğa aşığı bir insan olarak Artvin’in cennetten bir köşe olduğunu düşünüyorum. Bulut denizini ilk defa gördüm. Kelimelerle ifade edileme, yaşamak gerekiyor. Göğe komşu topraklar olduğunu bir kere daha kanıtlamış oldu.” ifadelerini kullandı.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası