Kafkas Arı Irkı izole bölgesi olan Artvin ve Ardahan, kaliteli bal üretimi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Havaların yağışlı olması nedeniyle arıcılık sezonunun bu yıl birkaç gün geç başladığını kaydeden Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, "Mevsim gereği, küresel ısınmadan dolayı Artvin bölgesi çok etkilendi dolayısıyla arıcılarımız çok zor durumda ama birkaç gündür havaların düzgün gitmesinden kaynaklı, arıcılarımız çalışmaya başladı. Biz de arıcılarımıza çerçeve, mum yetiştirmek için hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Biz bunu hazırlamak zorunda kalıyoruz. Arıcılarımızın durumu zor ve bizim sahibimiz yok, biz kendi imkanlarımızla dağda, çadırda yaşıyoruz ve balımızı üretiyoruz.” dedi.

Artvinli arıcıların Türkiye’de ön plana çıkması gerektiğini söyleyen Durmuş, Arıcılık yönetmeliğinin tüm Türkiye’deki arıcıları kapsadığını ancak gen bölgesi olan Artvin ve Ardahan için ayrı yönetmelik yapılması gerektiğini kaydetti.

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

Konu ile ilgili Arıcılar Birliğinde açıklamalarda bulunan  Durmuş, “Türkiye'de Kafkas arısı gen merkeziyiz, bizim yönetmeliğimize göre; Adana'da, Mersin'de, Artvin'de veya Kars'taki arıcılarımız aynı yönetmeliğe uymak zorunda. Artvin ve Ardahan'ın yönetmelik dışına çıkılarak ve başka bir yönetmelikle bu arıcılığı yürütmemiz gerek çünkü biz Artvin ilinin dışından çıkamıyoruz. Artvin'de bal yoksa Kars'a, Ağrı'ya veya Muş'a gidemiyoruz ama diyelim ki bir Van'da bal yoksa eğer adam arısını yükleyip Erzincan'a gelebiliyor oysa biz sadece Ardahan'a gidip gelebiliyoruz. Bu küresel ısınmadan biz etkilenmişiz ve bu konuyla ilgili bakanlığımız ve bu gen merkezinde bulunan arıcılara biraz daha sahip çıkması isteriz aynı zamanda da temenni ederiz. Biz doğada gözle görülmeyen bal ya da nektarını alıp piyasaya sunuyoruz doğal olarak bize biraz daha sahip çıkılması gerekiyor. ifadelerini kullandı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası