Fatma Usanmaz “Öğretmenin İçindeki Öğretme Arzusu İsteği Hiçbir Zaman Sönmez”
Ataması yapılmadığı için farklı mesleklere yönelen öğretmen adaylarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Türkiye’de atanamayan öğretmen sayısı 700 bine yaklaştı. MEB’in her yıl yaptığı öğretmen atamaları açığı kapatmıyor aksine her yıl atananlar hariç en az 25 bin öğretmen işsiz kalarak atanmayı bekliyor. Atanamayan öğretmenler diplomalı işsiz kalmaya devam ediyor. 2017 yılında Artvin Çoruh Üniversitesi Tarih öğretmenliği bölümünden mezun olan 27 yaşındaki Fatma Usanmaz da atama bekleyen mezunlardan biri.
Atanamayan öğretmen Fatma Usanmaz, “ Her yıl birçok mezun veriliyor ama kalifiye eleman bulmakta zor kaliteli bir eğitim verildiğini düşünmüyorum. Birçok öğretmen arkadaşım emek veriyor. Kilometrelerce yol gelip Artvin’e geliyor ya da buradan başka şehirlere gidiyorlar ama sonucunda yine tekrar eve dönüp bir şeylerin çabasını verip kendi mesleğini yapamaması çok üzücü” ifadelerini kullandı.
Artvin’in küçük yer olması nedeniyle atanamayan öğretmenlerin seçeneklerinin az olduğunu söyleyen Fatma Usanmaz, “Kitap alıp ders çalışamıyorsun dershaneye gidemiyorsun Artvin'in böyle bir problemi de var. Dershaneye öğretmen olarak gireyim özel okulda bir öğretmenlik yapayım gibi bir seçeneğimiz de yok küçük bir yer olduğu için. Gidip kayıt olup derste çalışamıyorsun o kısımda da eksiklerimiz var. kendi alanım dışında özel eğitim öğretmenliği yaptığım zaman ne karşıdaki çocuğa bir faydam oluyor ne de ben tatmin olabiliyorum. Çünkü kendi mesleğim yapamıyorum atamalar olmuyor ücretli öğretmenliklere de baktığımız zaman çok düşük miktarlar veriyorlar. Mülakat var stajyer öğretmenlik var yıllarını veriyorsun belge alıyorsun stajyer öğretmen oluyorsun bir yıl sonra tekrar sınava giriyorsun konuşulacak o kadar nokta var ki. Sınava giriyorsun yeterli sen sözleşmeli 4 yıl boyunca öğretmenlik yapıyorsun” şeklinde konuştu.
Öğrencileri gördükleri zaman öğretmenlik duygusunun alevlendiğini belirten Usanmaz, “Atanamadığımız her yıl tabii ki şevkimiz kırılıyor ama öğrenciyi gördüğümüz zaman içimizdeki öğretmenlik duygusu alevleniyor. Öğretmenin içindeki öğretme arzusu isteği hiçbir zaman sönmez sadece biraz körüklemek lazım. 4 aydır bu işletmede çalışıyorum yabancı olduğum bir konu ama gençlerin içerisindeyim avantajım o kendimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Puanların yükseltilmesi gerekiyor şu an baraj kaldırıldı ticarethaneye döndü eğitim yuvaları özel okullarda herkes belgesini alacak bir yerlere gelecek ama gerçekten bu memleket için bir şeyler yapacak çocuklar da bir köşede kafede çalışacak garsonluk yapacak” dedi.
HATİCE DİLER

Emanetini Geri Aldı Emanetini Geri Aldı

Editör: Haber Merkezi