Ardanuç

EĞLENCE SEKTÖRÜ DE ZAM YAĞMURUNDAN NASİBİNİ ALDI

Abone Ol


Sürekli Tüketim Varken Bu Zamlar Düşmez
Zamlar; her sektörde olduğu gibi eğlence sektöründe de esnafı zora sokuyor.
İşletmeler üst üste gelen zamlar karşısında çaresiz kalıyor. Sürekli fiyat değişikliği yapmak zorunda kalan işletmeler, müşterilerin karşısında ne yapacağını bilemiyor.
Eğlence sektöründe hizmet veren işletme müdürü Fatma Usanmaz, sektör olarak içinde bulundukları zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu.
Yiyecek içecek, eğlence sektöründe hizmet veren bir işletmenin müdürlüğünü yapan Fatma Usanmaz,
Tedarikçilerden aldıkları ürünlerde KDV indiriminin henüz yansımadığını belirterek;
“ Bu pahalılık içeriden bir ürün çıkması gerekiyor. Bunu müşteriye sunulması gerekiyor sunum aşaması da pahalı örneğin bir tabak kırıldığı zaman onu almak da zor çünkü senin onu tedarik ettiğin zamandaki fiyatla şu anki fiyat arasında uçurumlar var. Müşteriye de bu ürünleri sunuyoruz ama belli bir artış yapmamız gerekiyor. Bu artışları yaparken hem kendimizi yormadan hem de insanlar yormadan bir şeyler yapmamız gerekiyor. Ciddi manada zorlanıyoruz işletme olarak diğer işletmeler de aynı şekilde sadece biz değiliz. Sürekli zam geliyor dalgalanmalar oluyor mesela yüzde 8 de yiyecek KDV’leri yüzde 1’e düşürüldü. Ama bu sefer tedarikçilerimiz yüzde 8’den aldıkları için KDV indirimsiz fiyatını arttırıyorlar o yüzden indirim yansımıyor” şu ifadeleri kullandı.
Elektrik faturaları nedeniyle nerden kısacaklarını şaşırdıklarını belirten Usanmaz, üretim değil tüketim olduğu sürece zamların düşmeyeceğini vurgulayarak; “Elektrik faturaları uçuk bir noktada biz de dahil diğer esnaflar da dahil bunu öderken tabii ki düşünüyoruz nasıl ödeyeceğiz nereden neyi kısaca ağız. Lambalarımızı söndürüyoruz söndürmek zorundayız çünkü ekstra bir maliyet oluyor klimayı hava sıcaksa açmıyoruz. Bizim sobamız var sobamız bizi biraz daha rahatlattı diğer kafelere göre. Ama içerideki cihazlar ekstra onları kısıyoruz kapatıyoruz çünkü yapmazsak bunları zorlanıyoruz faturayı öderken. Örnek veriyorum Geçen ay fatura 10 bin lira geldiyse şimdi geldi 25 bin lira bu derecede bir artış oldu. Nereden kısacaksın çalışan arkadaşlardan mı kısacaksın emekçiler emek veriyor bir şey yapamıyorsun bu işletmenin de ayakta kalması gerekiyor ki o insanlar ekmek almaya devam edebilsinler. Hem müşteriyi yormadan hem kendimizi yormadan bir şeyler yapmak zorundayız. Zor oluyor fakat bir şeyler yapmalıyız onlara bir şeyler sunmak zorundayız. Hem müşteriye uygun hem de bizi yormayacak ticaretimizi devam ettirebilecek bir şekilde. Bir hizmet sunuyorsun yükün altına girmişsin bir sorumluluk almışsın onun da karşılığını vermen gerekiyor. İnsanlar buraya geliyorlar zamanını geçirmek için zaten her şey çok bunaltıyor insanlar buraya kafa dağıtmaya geliyor sen de onlara güzel hizmet vermen gerekiyor yoksa sonumuz sıkıntılı olacak. Zamların düşeceğini düşünmüyorum çünkü üretim yok sürekli tüketim var böyle olunca bu zamlar düşmez üretim olması gerekiyor üretimle birlikte tüketim olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Maşite Okur