Borçka Çoruh Caddesi’nde tezgahını açıp seyyar satıcılık yapan Sabri Şentürk; karpuz, patates, soğan ve sarımsak satarak geçimini sağlıyor. 7 bin 500 lira emekli maaşı ile insanların geçinmesinin mucize olduğunu vurgulayan Şentürk “Yasal anlamda bu toplum sendikalı, dernekli Avrupa’da olduğu gibi olsaydı zaten bu zamlar böyle olmazdı” dedi.

Şentürk, patates ve soğanın kalitesine göre 15-20 lira arasında satıldığını söyleyerek vatandaşların fiyatı duyunca şok olduklarını şu sözlerle dile getirdi “Ekonomik durumun pekiyi olduğu söylenemez neden söylenemez, insanlar almak istiyor ama maddiyat yetmiyor. Gelir durumları düşük gözüküyor ama diğer ilçelere nazaran Borçka biraz daha canlı. İlk sorduklarında biraz şok oluyorlar. Mesela sarımsak kilosu 80-100 lira arasında seyrediyor ilk bir şok oluyor ama lazım olunca mecbur alıyor.”

Seyyar Satıcı Şentürk, zamlar nedeni ile ayakta durmaya çalıştıklarını söyleyerek tüketicinin zor durumda kaldığını dile getirdi. Rize’den mal almak için gittiğini söyleyen Şentürk, mazota gelen zamlar nedeni ile daha fazla para harcamak zorunda kaldığını belirtti. Şentürk “ Bir örnek vereyim biz Rize’den mal getiriyoruz ben üç buçuk tonluk araba ile geziyorum bir hafta önce 800 liralık mazot yakmışsam ikinci hafta 1.100 lira civarında mazot yakmak zorunda kalıyorum. Tabi bu ister istemez maliyetlere ekleniyor. Maliyetlere de eklenince pahalılık kendini gösteriyor. Biz ayakta durmaya çalışıyoruz, bize göre pek bir şey yok. Ama tüketicinin durumu çok zor” ifadelerine yer verdi.

Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Emekli maaşı yetmediği için çalıştığını söyleyen Şentürk, 7 bin 500 lira ile insanların geçinmesinin mucize olduğuna dikkat çekti. Emekli maaşına verilen yüzde 25 zam ile aynı maaşı aldıklarını ifade eden Şentürk “Bizim şimdi mal varlığımız var, evimiz yurdumuz var. Bizim geçimimize pek bir etkisi yok ama salt emekli olsam geçinme şansım hiç yok. Sadece 7 bin 500 lira ile geçinme şansı hiç yok. 7 bin 500 lira maaş alan emekliye yüzde 25 zam verdik dedikleri halde yine aynı maaşı alıyoruz. Yandan geliri olmayan vatandaşın geçinmesi mucize. Kiralarda acayip şekilde insanlara yük olmaya başladı. Örgüt olmayan bir toplum hiçbir şey söylemeye hakkına sahip değildir. Örgütsüz dağınık toplum sadece kendi kendine ağlar başka bir şey yapamaz. Yasal anlamda bu toplum sendikalı, dernekli Avrupa’da olduğu gibi olsaydı zaten bu zamlar böyle olmazdı. O yüzden herkes bireyselleşmiştir. Bireysellikte hiçbir çözüm getirmez. Çaresizce devam ediyoruz”

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası