Gazi Mustafa Kemal’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘’Gazilik’’ ünvanı ile ’Mareşal’’ Rütbesinin verilişinin 102. Yıl dönümünü ve 19 Eylül Gaziler Günü Borçka’da çelenk sunumu ile başladı.

borçka gazler günü ey19 (4)

Borçka Atatürk Anıtına Kaymakamlık Çelengi, Garnizon Komutanlığı Çelengi ve Belediye Başkanlık Çelenginin koyulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştiren İkinci Hudut Bölüğü Piyade Asteğmen Onur Seslikaya, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitleri ve gazileri rahmetle andıklarını söyleyerek konuşmasının devamında şu sözleri dile getirdi “ Bugün aynı zamanda sergilediği komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığı milletimizce takdir edilişinin bir mücadelesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarafından ebedi komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik ünvanı ve mareşallık rütbesini günü ve yıl dönümüdür. Sakarya Meydan Muharebesinin kazanmasına müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM 79. Meşrutiyet karar ile ve 153. Sayılı kanun ile ebedi komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşalik rütbesi ve gazilik ünvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan vazifesi uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içmeyen evlatları hak ettikleri gazilik ünvanını büyük gurur ile taşımaktadır. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır! Diyerek bu toprakları vatanına emanet edenlere sahip çıkmak için “ölürsek şehit kalırsak gazi” düşüncesi ile her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele verilmiştir. Bu duygu ve düşüncülerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimi, gazilerimizi rahmetle anıyoruz.”

borçka gazler günü ey19 (3)

Konuşmaların ardından Borçka şehitlik anıtı ziyaret edilerek Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak dualar edildi. Düzenlenen programda İbrikli İskelede şehit yakını ve gazilerin onuruna yemek ikramında bulunuldu.

Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı

Borçka’daki törene; Borçka Kaymakamı Hakan Contarlı, Belediye Başkan Vekili Hızır Gençtürk, Garnizon Komutanı Sadık Yeşilyurt, kurum amirleri, STK’lar, siyasi parti temsilcileri katılım gösterdi.

Haber: Emine OCAKÇI

borçka gazler günü ey19 (1)

borçka gazler günü ey19 (4)borçka gazler günü ey19 (2)borçka gazler günü ey19 (6)

Editör: Editör Masası