Artvin Borçka Devlet Hastanesinde 26 Ekim Hasta Hakları Günü nedeni ile hastaları bilgilendirmek amacı ile stant kuruldu. Hasta Haklarının yanı sıra hasta sorumlulukları hakkında da bilgi verilerek broşürler dağıtıldı. 

Hasta Hakları; Hizmetten genel olarak faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyet, tıbbi müdahalelerde rıza, tedaviyi reddetme ve durdurulmasını isteme, sağlık hizmetlerini güvenli bir ortamda alma, dini vecibelerini yerine getire bilme, saygınlık görme ve rahatlık, ziyaret ve refakatçi bulundurma, müracaat şikayet ve dava hakkı maddeleri bulunuyor.

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Hasta Sorumluluklarında ise; Sağlık kurumunun kural ve uygulamalarına uygun davranma, katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğu bilinci ile hareket etme, sağlığı ve ilgili bilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verme, randevu tarihi ve saatine uyma, değişiklikleri ilgili yerlere bildirme, öncelik tanınan hastaların ve diğer hastaların haklarına saygı duyma, personelin haklarına saygı duyma konuları üzerinden hastalar bilinçlendirildi.

Borçka Devlet Hastanesi Hasta Hakları Birim Sorumlusu Havva Gümüş, hastaların sorumlulukları ve hakları hakkında bilgi verdiklerini söyleyerek kurdukları stant hakkında şu sözleri dile getirdi “Özellikle gelen hastalara hastanın hakları nedir? haklarınızı biliyor musunuz? diye soruyorum. Sonrasında haklarını anlatıyorum ve sorumluluklarından bahsediyorum. Sadece haklarının olmadığını sorumluluklarının da olduğunu bilgilendiriyoruz. Çoğu kişi biliyor haklarını ama bilmeyenler var. Öğrenmek için gelenlere bilgi veriyoruz. Sorumlulukları konusunda bilmeyenler çok var bu senede biraz sorumluklar üzerinde duralım dedik”

“Hastalara geldiğinde söylediğim, eğer bu hastaneye geldiklerinde bir hizmet veriliyorsa bu hizmetlerden faydalanma hakları var. Ameliyatsa, diyalizse yani yapılan bütün tedavilerde hastaların faydalanma hakkı var. Hasta hakları ile ilgili bilgilendirme, bilgi isteme hakkı var hekimden. Mahremiyet hakkı var bunun üzerinde çok duruyoruz. Yapılan muayene esnasında kapıların kapalı olması, paravan olması değil sadece bilgi güvenliği de var. Mahremiyet deyince perdelerin kapalı olması değil hasta bilgilerinin de önemi var. Onun haricinde yapılan işlemlerde rızalarının alınması eğer istemiyorsa reddetme hakkı var. Sağlık personelini seçme değiştirme haklarının var olduğunu aktarıyoruz. Sorumluluklar olarak da geldiğinde hekimine eksiksiz ve doğru bilgi vermesi eğer ilaç önerildiyse ilacını doğru kullanması, kontrollerine gelmesi kendi sorumluluğunda. Bunun haricinde sağlık personeline saygılı ve hakarette bulunmaması” dedi.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN