1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başladı.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinden itibaren başladı. Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar gibi ticari tüm araçlara kış lastiği takılmasını, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuyor. Kış lastiği uygulamasında araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.
Hususi Araçlar İçin Uygulama Zorunlu Değil
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.
Trafiğe çıkan tüm sürücülerden kış sezonunda kış lastiklerini kullanmalarını tavsiye eden Artvin Sanayi Esnaflarından Kurtul Özel, kış lastiğinin trafikte insanların can ve mal güvenliği için hayati önem taşıdığını söyledi.
“Artvinli şoförlerimiz bu konuda hassaslar”
yollarda kayan araçlar, kapanan yollar, maddi hasarlı kazaların yaşanmaması için kış lastiğinin gerekli olduğunu belirten Kurtul Özel, “Araç Sahiplerimiz kesinlikle kış lastiği kullansın. Hem can güvenlikleri hem de mal güvenlikleri için bu gerekli. Kış aylarında trafiğin akışı içinde önem arz ediyor. Sürekli görüyoruz, yollarda kayan araçlar, kapanan yollar, maddi hasarlı kazalar. Bunların başımıza gelmemesi için kış lastikleri çok önemli” dedi.
Bazı araç sahiplerinin araçlarının tüm lastiklerini değil de 2 lastik değiştirmesinin yanlış bir uygulama olduğuna da değinen Özel, “Bir yanlışı da düzeltmek lazım. Bazı araç sahiplerimiz belli nedenlerle aracın 4 lastiğini değil de 2 lastiği değiştiriyor. Ama bu çok yanlış bir uygulama, daha riskli. Ya hiç değiştirme ya da hepsini değiştirsinler. Doğru olan açıklanan tarihlerde kış lastiklerini kullanmaktır. Şunu da söylemek istiyorum ki Artvinli şoförlerimiz bu konuda hassaslar. Kurallara uyuyorlar. Uymayanları da uyarmada fayda var” diye konuştu.
Artvinli araç sahiplerine de seslenen Özel, araç lastiklerinin internet yerine Artvin’de ki lastikçi esnaftan almalarını istedi. Özel, “İnternette ki lastik fiyatlarıyla bizlerde ki fiyatlar arasında fazla bir fark yok. Piyasanın durumu belli araç sahibi vatandaşlarımızdan bu konuda da esnafını düşünerek alışverişlerini yapmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Araçların 4 Lastiğini De Değiştirin”
35 yıldır lastikçilik yapan sanayi esnafı Şenol Diler ise Hem can hem mal güvenlikleri için kış lastiğinin önemli olduğunu belirtirken “Kış lastiği uygulaması vatandaşlarımızın kendi faydalarına olan bir uygulama. Hem can hem mal güvenlikleri için. Araç sahibi vatandaşlarımız araçlarının 4 lastiğini de değiştirsin bu herkesin faydasına” şeklinde konuştu.
Geçen seneye göre lastik fiyatlarının yüzde 25-30 civarında artığını da belirten Şenol Diler, şoförlerden kış lastiklerini biran önce taktırmalarını, taktırmayan şoförlerin ise trafiğe çıkmamalarını istedi.
HATİCE DİLER

Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi Borçka'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Editör: Haber Merkezi