Arhavi

“Marangozluk Mesleğinin Ölümü Yok Sadece Değişir”

Arhavi Sanayi bölgesinde Marangozluk yapan Zekeriya Yıldız, vatandaşların hazır ürünleri tercih ettiğini aktardı

Abone Ol

35 senedir Arhavi de Marangozluk yapan Zekeriya Yıldız, tercih edilen ağaç türleri hakkında bilgi vererek kızılağacın tercih edilmediğini belirtti. Marangozluk ve siensi işini yaptığını aktararak yenilikçi olduğunu şu sözlerle dile getirdi “Burada evin mobilya kısımlarının hepsini yapıyoruz ama sienside yapıyoruz. Gürgen, kestane ağaç türlerini kullanıyoruz. Burada en çok tutulan gürgendir. Temizliği kolay olsun diye akçaağaç ağacı kullanılır. Kızılağaç burada gitmiyor rutubetli bölge olduğu için hemen çürüyor. Marangozluk bitmişti siensi almadan ilerleyemiyorduk o yüzden yenilikçi olmayı seçtik.Bu mesleğin ölümü yok sadece değişir” dedi.

Zekeriya Yıldız, mağazalarda satılan ürünlerden daha uygun fiyatlı ürünler yaptığını belirterek vatandaşların ezbere ürün aldıklarını vurguladı. Vatandaşların hazır ürünleri tercih etmelerinin nedenlerinden bahseden Yıldız “Şuanda internetteki ürünler bizden daha pahalı her şeyin maliyeti fazla olduğu için. Mağazaları geziyorum fiyatları değerlendirmek açısından düşük çalışıyormuşum diye düşündüm. Normal de marangoz daha pahalıdır diye düşünüyor vatandaşlar ama hata ediyorlar biz daha ucuz çalışıyoruz. Şuanda büyük marketler bakkalları bitirdi ama dediğim gibi mağazalardan biz daha uygun yapıyoruz. İnsanlar genellikle hazırını rahat bulduğundan dolayı tercih ediyor. Sanayiyi gezen de geri dönmüyor çünkü uygun fiyatlı olduğumuzu görüyorlar.Ezbere ürün çok alıyorlar belli bir köşeye o ürün olmuyorsa olmuyordur. İki sene sonra onu değiştirmek zorunda kalıyorsun internet alışverişi öyle bir şey daha ucuz diye seçiyorlar. Biz yerine göre ölçüp, biçip ona uygun ürün çıkartıyoruz. Gidip mağazadan hazır alınca uygun olmuyor” diye konuştu.

Yıldız, marangozluk mesleğinde zeminden yetişen çırak olmadığını belirtti. Marangozluk mesleğini severek yapılması gerektiğini vurgulayarak“ Çırağımız yok ama stajyerimiz çok. Okuldaki öğrencileri yetiştiriyoruz ama zeminden yetişen yok. Bana gelen kişiyi de elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum. Bir kişinin eli yatkınsa bir de bu işi severse olur her şey. Bu iş insanı çileden çıkaran bir iş o yüzden sevmek lazım. İşini düzgün yaparsın müşteriden parayı tam alamazsın o yüzden bazen sıkıntıları oluyor” ifadelerine yer verdi.

Gülşen MAKAR