Metin Lokumcu davası yeniden ertelendi
Metin Lokumcu'nun ölümüyle davaya 18 Şubat 2022 tarihinde devam edildi. Mahkeme, Erol Darcan ve Taner Ballı’nın zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma 8 Nisan 2022 tarihine ertelendi.
Avukat Meriç Eyüboğlu, “Hopa’nın Emniyet Müdürlüğü açısından en yetkili isimlerinin saatlerce ifadesini dinlediğimiz halde; o gün, 31 Mayıs 2011’de aslında kimin yetkili, kimin görevli olduğunu anlayamadık. Çünkü herkes birbirini suçluyor.” Dedi.
Hopa'da 31 Mayıs 2011’de o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdogan'ın seçim mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin yoğun biber gazı kullanımı sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Metin Lokumcu davası Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme heyeti, mazeretleri dolayısıyla şu ana kadar savunmalarını yapmayan tutuksuz sanıklar Erol Darcan ve Taner Ballı hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına, daha önce ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına ve gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına, aralarında eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel'in de bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.
Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, sanıklar Muhammed Ulaşlı ile Muhsin Armağan'ın savunmaları dinlendi. Söz konusu tarihte Erzurum İl Emniyet Müdürlüğünde çevik kuvvet polisi olarak görev yaptığını ve takviye kuvvet olarak Hopa'da görevlendirilen grupta yer aldığını belirten Ulaşlı, olay günü polise taş ve sandalyelerle saldıran gruba karşı amirinin talimatıyla gazla müdahalede bulunduklarını söyledi. Olayların başlamasından 15 dakika sonra kendi kullandığı gazın bittiğini öne süren Ulaşlı, Metin Lokumcu'yu tanımadığını, ayrıca Lokumcu'nun bulunduğu yer ile görev yerinin farklı bölgelerde olduğunu dile getirerek, beraatini talep etti.
Diğer sanık Armağan ise o dönemde Artvin İl Emniyet Müdürü olarak görev yaptığını ifade ederek, "Vali bey ve diğer ilgililerle Sarp Sınır Kapısı'nda Başbakan'ı beklerken Hopa ilçe merkezinde bir topluluğun gösteri yaptığı bilgisi geldi. Vali beyin talimatıyla olay yerine geçtim. Polise karşı taş yağmuru vardı. Ben mesleğim gereği birçok yerde görev yaptım ama bu kadar çok taş atılan bir yer görmedim. Hopa'nın cadde ve sokaklarında bu kadar taş yoktur. Belki dışardan getirilmişti o gün." dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 8 Nisan 2022 tarihinde saat 09.30’a erteledi.
Avukat Meriç Eyüboğlu Duruşma sonrası açıklama yaparak, “İçeriye giremeyenler çok merak etmesin. Her şey bildiğiniz gibi bütün taleplerimiz reddedildi. Bugün iki tane sanık polis gelmişti. Onlar da önceki sefer ifade verenler gibi bilmiyordu, görmüyordu, tanımıyordu, hatırlamıyordu. Biz hala aradan geçen bu kadar zamana, o dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü’nü, Artvin İl Emniyet Müdür yardımcısının ve Hopa İlçe Emniyet Müdürünün yani Artvin ve Hopa’nın Emniyet Müdürlüğü açısından en yetkili isimlerinin saatlerce ifadesini dinlediğimiz halde; o gün, 31 Mayıs 2011’de aslında kimin yetkili, kimin görevli olduğunu anlayamadık. Çünkü herkes birbirini suçluyor. Herkes sorumluluğu diğerinin üzerine bırakıyor. İlçedekiler diyor ki, ildekilerin sorumluluğundaydı. İldekiler diyor ki, hayır Hopa ilçesindekilerin sorumluluğundaydı.
Şaşırtıcı mı? Değil. Polis yargılamasında hep karşılaştığımız bir şey mi? Evet. O yüzden de aslında dışarıda olanlar bir şey kaybetmedi. İçeride her şey bildiğimiz gibiydi diyorum.”

5 Yılda Hizmette Sınır Tanımadı 5 Yılda Hizmette Sınır Tanımadı

Editör: Haber Merkezi